Ana Sayfa Bilgi Bankası

25 Ocak 2011 Salı

ZENCEFİL


ZENCEFİL, köksaplarından baharat elde edi­len çok yıllık otsu bir bitkidir. Doğu Hint Adaları'nda yabanıl olarak yetişen bu bitki {Zingiber officinale) yaklaşık 1 metreye kadar boylanır. Mızrak biçimindeki sivri uçlu yap­rakları tarçın kokuludur. Gövdelerin ucunda sık öbekler oluşturan, küçük, yeşilimsi sarı çiçekler açar. Çiçeklerin, üzerinde san çizgi­ler ve benekler bulunan mor renkli, sarkık bir dudağı vardır.Toprakaltında geliştirdiği etli gövdeleri ya da öbür adıyla köksapları, bitkinin üst bölüm­leri solduktan sonra, baharat hazırlamak üze­re topraktan sökülür. Köksaplar ya doğrudan yıkanıp kurutularak ya da dış kabuğu kazınıp içi kurutulduktan sonra, bazen de kirece yatırılıp ağartılarak satılır. Bunlardan ilkine siyah, öbürüne beyaz zencefil denir. Beyaz zencefil siyah kadar keskin değildir. Keskin kokulu ve yakıcı lezzetli bir baharat olan zencefil genellikle toz haline getirilerek çeşitli yiyecek ve içeceklere katılır. Küçük parçalara bölünerek hazırlanan salamurası ise Çin'de,ısıtıcı etkisinden ötürü soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce yenir.
Zencefil yüzyıllardan beri kullanılan baha­ratlardan biridir. İlk önceleri yalnızca doğuda biliniyorken sonraları ticaret kervanları aracı­lığıyla batıya götürülmüştür. Zencefil tarımı anayurdu dışında Batı Afrika, Japonya, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'ya kadar yayılmıştır. En iyi nitelikli zencefili Batı Hint Adaları'ndaki ülkelerden Jamaika ve Porto Riko üretir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder