Ana Sayfa Bilgi Bankası

28 Ocak 2011 Cuma

PİRİNÇKUŞU


PİRİNÇKUŞU, Kuzey Amerika'nın kuzey kesimlerinde üreyen ve genellikle Güney Amerika'nın iç kesimlerinde kışlayan bir kuş türüdür. İnek kuşları (Molothrus cinsi) ve 80'i aşkın öbür kuş türleriyle birlikte leteridae familyasını oluşturur. Pirinçkuşu (Dolichonyx oryzivorus) yaklaşık 18 cm uzunluğunda ve kalın gagalıdır. İlk bakışta irice bir serçeyi andırır. Üreme mevsiminde erkeğin tüyleri, ensesindeki sarı, sırtında ve kuyruksokumundaki beyaz lekeler dışında siyahtır. Üreme mevsiminden sonra tüylerini döken erkeğin yeni tüyleri, serçelerinki gibi sarımsı kahve­rengi ve çizgilidir. Erkek ilkbahara kadar dişi ve yavrularınkine benzeyen bu tüylerle do­laşır.
Pirinç kuşları çiftleştikten sonra dişiler yer­deki oyuklara bitki saplarından çanak biçi­minde yuvalar yapar ve bu yuvalarını otla döşerler. Dişi yuvaya koyu benekli grimsi ya da kahverengimsi 5-6 yumurta bırakır. Yavru­lar büyüyüp palazlanınca, pirinç kuşları sürü­ler halinde toplanıp güneye göç etmeye başlar.
Bütün ilkbahar ve yaz boyunca pirinç kuşla­rı buldukları böceklerle beslenip yavrularını da beslerler. Yaz sonuna doğru ise buğdaygil bitkilerinin tohumlarını yemeye başlarlar. Pi­rinç kuşu sürüleri eskiden kıyılardaki bataklık­larda yetiştirilen pirinçlere büyük zarar veri­yordu. Ama pirinç üretilen alanların değişme­si sonucu verdikleri zarar da azalmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder