Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RACHMANINOFF, Sergey


RACHMANINOFF, Sergey (1873-1943). Rus besteci, piyanist ve orkestra şefi Sergey Vasilyevich Rachmaninoff, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak Rusya'da Novgorod'da dünya­ya geldi. Babası, giriştiği mali işler sonucu ailenin tüm servetini yitirince, karısıyla ço­cuklarını terk etti. Bu yüzden küçük Sergey'in çocukluğu mutsuz geçti. İlk müzik eğitimini annesinden alan Sergey, dokuz yaşındayken St. Petersburg (bugün Leningrad) Konservatuvarı'na, daha sonra da Moskova Konservatuvarına girdi. Bu konservatuvarı altın ma­dalya kazanarak bitirdi. 20 yaşındayken ünlü şair Aleksandr Puşkin'in "Çingeneler"i üzeri­ne bestelediği Aleko adlı tek perdelik opera ilk yapıtıdır.
Moskova'dayken besteci Peter İliç Çaykovski ile olan dostluğunun sanatı üzerinde büyük etkisi oldu. Rachmaninoff, duygulu ve bazen hüzünlü müziğiyle Rus romantizminin 20. yüzyıldaki temsilcisidir.
1895'te bestelemiş olduğu Re Majör Birinci Senfoni'si 1897'de ilk seslendirilişinde Mosko­valı müzik eleştirmenlerince beğenilmedi. Bunun üzerine büyük bir bunalıma giren sanatçı, beste yapmayı bıraktı. Bir süre tedavi gördükten sonra 1901'de Do Minör İkinci Piyano Konçertosunu tamamlayan Rachma­ninoff, bu yapıtın kazandığı başarı üzerine yeniden özgüvenini ve beste yapma hevesini kazandı. 1909'da konser vermek üzere ABD' ye gitti. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra ise New York kentine yerleşti. 1943'te ABD yurttaşlığına kabul edildi. Zamanının en bü­yük piyanistlerinden olan Rachmaninoff, ya­şamı boyunca Kuzey Amerika ve Avrupa'da sık sık konser turnelerine çıktı. Besteci olarak en tanınmış yapıtları Piyano için Do Diyez Minör Prelüd (1892), Do Minör İkinci Piyano Konçertosu (1901), Piyano ve orkestra için Paganinınin Bir Teması Üzerine Rapsodi (1934) ve La Minör Üçüncü Senfonfdir (1936). Rachmaninoff bunlardan başka iki senfoni, konçertolar, senfonik şiirler, kısa
orkestra parçaları, koro için müzik, oda müziği ve geleneksel Rus halk şarkılarından esinlenerek şarkılar yazmıştır.

1 yorum: