Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RASPUTİN


RASPUTİN (yaklaşık 1872-1916). Hastaları iyileştirme özelliğine sahip gizemli bir ermiş olarak tanınan Rasputin, Rus Çarı II. Nikolay'ın sarayında büyük bir güç kazanmıştı. Grigori Yefimoviç Rasputin, Sibiryalı bir köylüydü. Çarın, hemofili hastası tek oğlu Aleksey'i hipnoz yöntemiyle iyileşti­receğine inanıldığı için saraya alındı. Çariçe Aleksandra, Rasputin'in gizemli gücüyle oğ­lunu kurtaracağına ve hanedanı koruyacağına güveniyordu. Ahlak kurallarına aykırı yaşayı­şına ve skandallara neden olan davranışlarına karşın onu korumayı sürdürdü.
1905'ten I. Dünya Savaşı'nın çıktığı 1914'e kadar Rasputin'in Rusya'daki ünü ve yaşamı­na ilişkin skandallar giderek büyüdü. Ona karşı çıkanlar Rusya'nın uzak bölgelerine
sürüldü. Bir kez çara yazılan bir rapor nedeniyle gözden düşen ve saraydan kovulan Rasputin, Aleksandra'nın ısrarıyla çok geç­meden geri döndü. Saraydaki gücü marnlama­yacak kadar artan Rasputin 1915'te Çar Nikolay ordularının başında savaşmaya gidince, karısı Aleksandra'nın özel danışmanı olarak ülkenin içişlerinin yönetimini ele aldı.
Rasputin'in ölümü de yaşamı kadar mace­ralı oldu. Monarşi taraftarları, yarattığı skan­dallar yüzünden çarlığın daha fazla zarar görmemesi için Rasputin'i öldürmeyi tasarla­dılar. Komploculardan birinin evinde Rasputin'e zehirli yiyecek ve şarap sunuldu. Raspu­tin'in zehirle ölmediğini gören komplocular­dan biri paniğe kapılarak ona ateş etti. Sonunda, vurulmasına karşın hâlâ yaşayan Rasputin'i yakalamayı başararak onu bağladı­lar, buzlarla örtülü Neva Irmağı'nda açtıkları bir delikten suya attılar.
Aleksandra, Rasputin'in ölümünden sonra yönetimini daha da sertleştirdi, ama kısa bir süre sonra, Mart 1917'de gerçekleşen ayak­lanmayla Rusya'da çarlık yönetimi son buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder