Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RHÖNE IRMAĞI


RHÖNE IRMAĞI. İsviçre Alpleri'ndeki bir buzuldan doğan Rhöne Irmağı yaklaşık 800 km yol aldıktan sonra Akdeniz'e dökülür. Simplon Tüneli ve Simplon Geçidi yoluyla İtalya' dan İsviçre'ye giren kara ve demiryolu Rhöne vadisinin üst bölümünden geçer. Fransa'ya ulaşmadan önce Cenevre Gölü'ne giren ır­mak, Alpler'i Jura Dağları'na birleştiren sıra­dağlar arasındaki bir dizi derin vadide dola­nır. Bu vadilerin birinde Genissiat hidroelek­trik santralı yer alır.
Lyon'da en büyük kolu olan Saöne Irmağı ile birleşen Rhöne, güneye doğru denize yönelir. Akışı hâlâ hızlı olduğundan ulaşım için elverişli değildir. Ulaşımı sağlamak için yapılan çalışmaların yanı sıra, Donzere'de bir de kanal açılmıştır. Rhöne Irmağı Lyon böl­gesinde, Alp Dağları ile Fransa'nın ortasında­ki, Massif Central diye bilinen büyük yayla­dan geçer. Vadinin oluşturduğu koridoru izleyen kara ve demiryolları, Kuzey ve Orta Fransa ile büyük Marsilya limanı arasında mal taşımacılığına olanak verir. Bir zamanlar Ro­malılar Galya'yı fethetmek için bu yolu kul­lanmışlardı.
Deltanın başladığı Arles'da ırmak, güneybatıya doğru akan Petit Rhöne (Küçük Rhöne) ve güneydoğuya yönelen Grand Rhöne (Büyük Rhöne) olmak üzere iki kola ayrılır. İkisi arasında Camargue'ın tuzlu bataklık ve otlakları uzanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder