Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

PROUST, Marcel


PROUST, Marcel (1871-1922). 20. yüzyıl romanının yaratıcılarından Fransız romancı Marcel Proust, Paris'in güneybatısındaki Anteuil'de doğdu. Daha Condorcet Lisesi'nde
öğrenciyken sınıf dergisine birçok yazı yaza­rak bu alanda yeteneği olduğunu gösterdi. Askerliğini yaptıktan sonra, Siyasal Bilgiler Okulu'nda hukuk ve edebiyat öğrenimi gördü.
Proust öğrencilik yıllarından sonra meslek olarak yazarlığı seçti. 1896'da les Plaisirs et les jours ("Hazlar ve Günler") adı altında bir öykü derlemesi yayımladı. Bu yapıtını, İngiliz sanat eleştirmeni John Ruskin'den yaptığı la Bible d'Amiens (1904; "Amiens İncili") ve Sesame et les lys (1906 Susam ve Zambaklar) gibi çeviriler izledi. Ruskin'in yapıtları Proust'un güzellik kavramını yeniden düşün­mesine yol açtı. Simgeler ve alegori Proust'un yapıtlarının belirgin bir özelliği oldu.
Proust'un başyapıtı olan Geçmiş Zaman Peşinde (Â la recherche du temps perdu; 1913-27), birkaç ciltten oluşan uzun bir ro­mandır. Bu romanda kendi yaşamını alegori kullanarak anlatırken, kişiliğinin psikolojik derinliklerine iner. Proust'a göre benlik sü­rekli değişirken, yalnızca geçmiş sonsuza ka­dar değişmeden kalır. Geçmişe de ancak bellek yoluyla ulaşılabilir. Romanın ünlü bir bölümünde „ yazarın çaya batırarak yediği kurabiyenin damağında bıraktığı tat ona tüm geçmişini çağrıştırır. "Bilinç akımı" adı veri­len ve olayların zaman içindeki sıralanışı yerine, anı ve izlenimlerin yarattığı çağrışım­lara göre sıralanışına dayanan bu teknik, özellikle İrlandalı yazar James Joyce'un yapıt­larında görülür.
Proust 1909'da başladığı bu romanı 1912'de bitirdikten sonra birkaç başka yapıt daha yayımladıysa da, asıl başyapıtını yıllarca göz­den geçirerek dokusunu ve yapısını daha da zenginleştirdi. Romanın son bölümleri yaza­rın ölümünden sonra yayımlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder