Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

PRETORIA


PRETORIA, Güney Afrika Cumhuriyetimin yönetim merkezi ve Transvaal ilinin merkezi­dir. Ülkenin yasama merkezi ise Cape Town' dır. Pretoria, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde beyazların çoğunlukta olduğu tek büyük kenttir.
Apies Irmağı'nın her iki yakasında kurulu­dur ve Magalies Dağı'nın eteklerine doğru uzanır. Planlı bir kenttir. Dikdörtgen bloklar arasında uzanan caddelerini, kümeler oluştu­ran mavi ya da çiçekli jakaranda ağaçları süsler. Kentin merkezindeki, Church Square olarak bilinen alanda Adalet Sarayı ile öbür hükümet yapılan yer alır. Church Square' den doğu ve batı doğrultusunda toplam 20 kilometrelik bir cadde uzanır. Burada Boer önderi Paul Kruger'in onarılıp müze haline getirilen evi vardır.
Meintjes' Kop adlı tepede başlıca yönetsel yapılar yer alır. Bu tepenin yamaçları terasla­narak bahçe haline getirilmiştir. Kentte ayrıca güzel ve geniş parklar, beş doğal yaşamı koruma alanı vardır.
Pretoria'daki iki üniversitede de Afrikaner dilinde eğitim verilir. Ayrıca kentte ülkenin en büyük araştırma kurumu olan Bilim ve Sa­nayi Araştırmaları Konseyi vardır. Bir demir­yolu merkezi olan Pretoria'da demir-çelik, makine sanayisi, gıda işleme ve elmas maden­ciliği önde gelir. Sanayisi sürekli gelişen kentin Siyah işçilerinin büyük çoğunluğu bir yurtluk olan Bophuthatswana'da oturur. Kentteki beyazlar daha çok hizmet sektörün­de çalışır.
1855'te Marthinus Pretorius tarafından ku­rulan Pretoria'ya Boer devlet adamı Andries Pretorius'un (1798-1853) adı verilmiştir. Nü­fusu 822.925 dolayındadır (1985).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder