Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

PUMA


PUMA, jaguarla birlikte kedigillerin (Felidae familyası) Amerika'da yaşayan iki iri üyesin­den biridir. Kanada'dan Arjantin'in güneyine kadar yayılmış olan bu tür dağlarda, çöllerde ve ormanlarda yaşar. Birçok yörede avlanma nedeniyle yok olmuş, ABD'de sayıları çok azalmıştır. Postu desensiz ve sarımsı kahve­rengi, alt bölümlerindeki tüyler daha soluk renklidir. İri bir erkeğin uzunluğu, üçte biri kuyruk olmak üzere yaklaşık 3 metreye ulaşa­bilir.
Pumanın (Felis concolor) sesi evcil kedininkine benzemekle birlikte daha güçlüdür. Üre­me mevsiminde acı çığlıklar atar. Çeşitli hay­vanları yiyerek beslenir. Kuzey Amerika' da geyikleri avlar ve bazen çiftlik hayvanları­na saldırır. Pumalar günümüzde iyice azaldı­ğından yalnız ıssız bölgelerde yaşamaktadır.
Dişi puma bir batında 1-5 yavru doğurur. Yavrular iri koyu beneklerle bezelidir. Kedi yavruları gibi oynamayı çok seven bu yavrular kolayca eğitilebilmekle birlikte giderek uysal­lıklarını yitirirler. Ama erişkin pumalar ender olarak insanlara saldırırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder