Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

REYKJAVİK


REYKJAVİK, İzlanda'nın en büyük kenti ve başkentidir. Adanın güneybatısında, 874'te ilk Norveç yerleşiminin kurulduğu noktada yer alır. "Dumanlı koy" anlamındaki Reykja­vik adı kentin yakınındaki gayzerler nedeniy­le verilmiştir. Bu gayzerlerden borularla taşınan sıcak su evlerde ve kamu kuruluşlarında kullanılır; konutların, işyerle­rinin, yüzme havuzlarının ve seraların ısıtıl­masında yararlanılır. Bu jeotermal kaynakla­rın kullanımından dolayı Reykjavik dünyanın sayılı temiz kentlerinden biridir.
Balıkçılık ülkenin başlıca sanayilerinden bi­ridir. Avlanan morinaların çoğu Reykjavik'e getirilir. Ülkenin ticaretinin büyük bölümünün gerçekleştirildiği ve orta büyüklükteki gemilerin barındığı liman, bir dalgakıranla korunmaktadır. Öteki sanayiler gemi yapımı ile ip, muşamba, balık eti ve margarin üreti­midir. Kentin elektrik enerjisi gereksinimi hidroelektrik santrallardan karşılanır. Reykjavik'in hemen dışındaki Keflavik'te uluslar­arası bir havalimanı vardır.
20. yüzyılın başlarında Reykjavik 6.000 nü­fuslu küçük bir kasabaydı. Caddeleri kaldırımsızdı, evlerin çoğu ahşaptı. Günümüzün Reykjavik'inde ise parlamento binası, İzlanda Üniversitesi, Ulusal Tiyatro, İzlanda Ulusal Kütüphanesi, Ulusal Müze ve iki katedralden başka birçok önemli yapı bulunur. Ayrıca körfezin güzel görünümüne bakan çok sayıda villa vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder