Ana Sayfa Bilgi Bankası
PUMA etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
PUMA etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

31 Ocak 2011 Pazartesi

PUMA


PUMA, jaguarla birlikte kedigillerin (Felidae familyası) Amerika'da yaşayan iki iri üyesin­den biridir. Kanada'dan Arjantin'in güneyine kadar yayılmış olan bu tür dağlarda, çöllerde ve ormanlarda yaşar. Birçok yörede avlanma nedeniyle yok olmuş, ABD'de sayıları çok azalmıştır. Postu desensiz ve sarımsı kahve­rengi, alt bölümlerindeki tüyler daha soluk renklidir. İri bir erkeğin uzunluğu, üçte biri kuyruk olmak üzere yaklaşık 3 metreye ulaşa­bilir.
Pumanın (Felis concolor) sesi evcil kedininkine benzemekle birlikte daha güçlüdür. Üre­me mevsiminde acı çığlıklar atar. Çeşitli hay­vanları yiyerek beslenir. Kuzey Amerika' da geyikleri avlar ve bazen çiftlik hayvanları­na saldırır. Pumalar günümüzde iyice azaldı­ğından yalnız ıssız bölgelerde yaşamaktadır.
Dişi puma bir batında 1-5 yavru doğurur. Yavrular iri koyu beneklerle bezelidir. Kedi yavruları gibi oynamayı çok seven bu yavrular kolayca eğitilebilmekle birlikte giderek uysal­lıklarını yitirirler. Ama erişkin pumalar ender olarak insanlara saldırırlar.