Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

POLİMER


POLİMER, "çok parça" anlamına gelen Yu­nanca iki sözcükten türetilmiş bir sözcüktür ve monomer denen daha küçük moleküllerin uç uca eklenmesiyle oluşan bir molekülü tanımlamak için kullanılır. Homopolimerler aynı tipten monomerler, kopolimerler ise en az iki farklı tipten monomerler içerir. Binler­ce monomer birbiriyle birleşerek makromolekül denen dev bir molekül oluşturabilir.
Polimer oluşumuna yol açan kimyasal tep­kimelere polimerleşme denir. Katılma polimerleşmesinde çift bağlar kopar ve mono­merler basitçe birbirlerine eklenir; bu tepki­me sırasında başka herhangi bir bileşik oluş­maz. Yoğunlaşma polimerleşmesinde ise, monomerlerin her iki ucunda kolayca tepki­meye giren atom grupları vardır ve monomer­ler birbirleriyle birleşirken bu grupları dışarı atar; bu tepkime sonucunda su açığa çıkar.
Pek çok doğal yoğunlaşma polimeri vardır; örneğin, izopren denen hidrokarbon molekül­lerinin birleşmesiyle oluşan kauçuk molekül­leri bu tür bir polimerleşme ürünüdür. (Hid­rokarbon, yalnızca hidrojen ve karbon atom­larından oluşan bir moleküldür.) Karbonhid­ratlar sınıfından selüloz ve nişasta binlerce glikoz molekülünden; proteinler, belirli diziler halinde düzenlenmiş uzun aminoasit zincirle­rinden oluşur.
Son derece önemli bir kimyasal madde grubu olan plastikler yapay, yani insan eliyle yapılmış polimerlerdir. Polietilen, polivinil klorür (PVC), polistiren gibi pek çok plastik türü katılma polimerleridirler. Naylon ve terilen ise yapay yoğunlaşma polimerlerinin iki örneğidir. Başka yapay polimer örnekleri olarak, yapay kauçuklar, boyalar ve yapıştırı­cılar gösterilebilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder