Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

POYRAZKUŞU

POYRAZKUŞU. Deniz kıyısında çalıların ya da kumların üzerinde koşuştururken görebile­ceğimiz kıyı kuşlarından olan poyraz kuşlarının altı türü vardır ve en iyi bilineni bayağı poyraz kuşudur {Haematopus ostralegus). Ba­yağı poyraz kuşu kırmızı gagası ve gözleri, pembe bacakları, siyah beyaz tüyleriyle tanı­nabilir. Başı ve sırtı siyah, kuyruğunun büyük bölümüyle birlikte karnı beyazdır. Siyah ka­natlarında geniş ve beyaz birer şerit dikkat çeker. Kanatlarını düzenli çırparak hızla uçarlar.
Poyraz kuşu uçarken ıslığa benzer güçlü bir ses çıkarır. Sonbahar ve kış aylarında sürüler halinde bir araya gelen bu kuşlar, özellikle kıyıların gelgit kuşağında sular çekilince açığa çıkan midye, istiridye gibi yumuşakçaların aralık duran kabuklarını ustaca ayırarak bes­lenir. Üreme mevsiminde iç kesimlere giren poyraz kuşları bazen tarla süren çiftçileri izle­yerek altüst olan topraktaki solucan ve böcek­leri yer.
Dişi poyraz kuşu yerdeki küçük bir oyuğa genellikle üç yumurta bırakır. Bazen küçük birkaç taş ya da deniz kabuğu parçalarıyla döşenen bu oyuklar deniz kıyısında, akarsula­rın çakıllı kıyılarında ya da sürülmüş bir tarlada seçilebilir. Yumurtalar sarımsı kahve­rengi üzerine kahverengi lekelidir. Yumurta­dan çıkan hav tüyleriyle kaplı yavrular hemen koşuşturmaya başlayabilir.
Bayağı poyraz kuşu Avrasya ve Afrika'da yaşar. Kuzey Amerika'nın batısında ve Avus­tralya'da yaşayan iki ayrı tür, kırmızı gagaları ve pembe bacakları dışında tümüyle koyu renktir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder