Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RANGUN


RANGUN, Birmanya'nın başkentidir. Ülke­nin güneyinde Rangun Irmağı'nın kuzey ya­kasında yer alır. Irmak büyük gemilerin girebileceği derinliktedir. Rangun Irmağı, Birmanya'daki başlıca ticaret yolu olan İravadi Irmağı'yla birleşir.
Rangun'un modern kesimi sömürgelere öz­gü kent planlamasına uygun kare bloklardan oluşur. Devlet daireleri ile pek çok kamu kuruluşu buradadır. Kent 15. yüzyılda ku­zeyde, kente egemen bir tepenin üzerinde kurulu kutsal Shve Dagon Tapınağı çevresin­de gelişti. Altın yaldız kaplı kubbesiyle dün­yanın en görkemli tapınaklarından biri olan bu yapıda Buda'ya ait bazı eşyalar vardır ve çevresinde çoğunlukla hacılar toplanır. Tapmağın yüksekliği, üzerinde bulunduğu tepeyle birlikte 112 met­reyi bulur.
1852'de İngiliz egemenliği altına girinceye kadar küçük bir balıkçı köyü olan Rangun, bir süre sonra tüm ülkenin ticaret merkezi haline geldi. Birmanya'nın 1948'de bağımsız­lığına kavuşmasından sonra da önemli ölçüde gelişti. Kent ırmak, kara ve havayollarının merkezi durumuna geldi. Irmağın güney kıyı­sı boyunca tikağaçlarının kesilip işlendiği bir­çok hızar atölyesi ve pirinç işleme fabrikasın­dan başka Rangun'da dokuma, sabun, kau­çuk ve alüminyum sanayileri de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder