Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RICHARD


RICHARD (İngiltere Kralları). İngiltere tari­hinde Richard adını taşıyan üç kral vardır.
Richard I (1157-1199). Aslan Yürekli Richard adıyla da tanınan I. Richard, II. Henry ile Akitanyalı Eleonore'un üçüncü oğludur. 11 yaşındayken Akitanya dükü oldu.
1189'da İngiltere kralı olan Richard kısa bir süre sonra Kutsal Roma-Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa ve Fransa Kralı II. Philippe ile birleşerek Kudüs'ü Müslüman­ların elinden geri almak için III. Haçlı Seferi'ni başlattı.
Nisan 1191'de Kutsal Topraklar'a doğru yola çıkan Richard, yolculuğu sırasında uğra­dığı Kıbrıs'ı ele geçirdi. Burada Navarra kralının kızı Berengaria'yla evlendi. Haziran­da, Filistin'in kuzeyinde bir Müslüman kalesi olan Akka'yı ele geçirdi. Haçlılar arasında tam anlamıyla birlik yoktu. Richard'ın yoklu­ğunu fırsat bilerek İngiltere krallığını Richard' ın kardeşi John ile paylaşmak amacında olan II. Philippe bu arada ülkesine geri dönmüştü. Öte yandan, II. Richard'ın önder­liğindeki Haçlı ordusu bir yıldan uzun süren bir kuşatmadan sonra Kudüs'ü alamayınca, Richard, Selahaddin Eyyubi ile barış antlaş­ması imzaladı. Ekim 1192'de yurduna geri dönmek üzere yola çıktı. Ne var ki, Fransa' nın kendisi için güvenli olmadığını bildiğin­den kılık değiştirerek Avusturya üzerinden geçerken, Avusturya Dükü Leopold onu ya­kalayarak hapsettirdi. İstenen fidyenin bir bölümü ödenerek Richard serbest bırakıldı.
İngiltere'ye dönüşünden kısa bir süre sonra II. Philippe'e karşı savaş açan Richard, Normandiya'da yaralanarak öldü. Yerine kardeşi John geçti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder