Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

RIVERA, Diego


RIVERA, Diego (1886-1957). Meksikalı res­sam Diego Rivera, Latin Amerika'da ve ABD'de fresk sanatını yeniden canlandırdı. Duvar resmi yapmaya genç yaşta başlayan Rivera, Meksiko'da San Carlos Güzel Sanat­lar Akademisi öğrencisiyken bir öğrenci eyle­mine katıldığı için okuldan atıldı. Öğrenimini sürdürmek için İspanya'ya giden Rivera, daha sonra Paris'e yerleşti. Orada Pablo Picasso ve Amedeo Modigliani gibi sanatçılarla dost oldu. 1920'de Rönesans dönemi fresklerini incelemek üzere İtalya'da bir geziye çıktı. İtalya'da gördüklerinden çok etkilenen Rive­ra, ülkesinde uygulamak düşüncesiyle yüzler­ce duvar resmi taslağı çizdi.
1921'de, reform yanlısı Âlvaro Obregön'un devlet başkanı seçilmesi üzerine Meksika'ya döndü. Yakın geçmişteki Meksika Devrimi' nin umutlarını ve eylemlerini dile getiren siyasal ve toplumsal içerikli bir dizi duvar resmi yaptı. ABD'de Detroit'te Detroit Sanat Enstitüsü ve New York kentindeki Rockefeller Merkezi için de duvar resimleri yapan Rivera'nın resimleri o günlerde siyasal içerik­lerinden dolayı yoğun tartışmalara neden oldu. Fresklerinin çarpıcı renkleri, cesur, yalın ve anıtsal üslubu ABD'de ve Latin Amerika'da fresk sanatının yeniden canlan­masına yol açtı.
Sanatı Meksika halkının ulusal bilincini güçlendirmek için kullanan Rivera'nın Meksi­ko'daki Başkanlık Sarayı için yaptığı ve Mek­sika tarihini konu alan dev boyutlu freskler ölümüyle yarım kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder