Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Ocak 2011 Pazartesi

Richard III


Richard III (1452-1485). York Dükü Richard'ın oğludur. Güller Savaşı adı verilen, York ve Lancaster hanedanları arasındaki savaşta öncü birliklere komuta eden Richard, 1461'de York haneda­nının İngiltere tahtını ele geçirmesini ve en büyük ağabeyi olan IV. Edward'ın yeniden tahta çıkmasını sağladı.
Nisan 1483'te IV. Edward ölünce büyük oğlu V. Edward tahta geçti. Yeni kral 12 yaşında olduğundan o büyüyünceye kadar birisinin ülkeyi yönetmesi gerekiyordu. Richard'ın V. Edvvard'ın naipliğini üstlenmesi­ne karşın, kralın annesi buna karşıydı. Zaman yitirmeden İngiltere'nin kuzeyinden gelen Richard, kraliçenin yandaşlarıyla çatışmaya girdi, birçoğunu tutuklattı ve idam ettirdi. Kraliçeyle öbür çocukları Westminster Abbey'e kaçtılar.
İngiltere'yi tek başına yönetmek isteyen Richard, parlamentonun da desteğiyle III. Richard adıyla taç giydi. Edvvard'la dokuz yaşındaki kardeşini Londra Kulesi'ne hapset­tirdi. 1483'te iki kardeşin birden ortadan yok olması Richard'ın emriyle öldürüldüklerine ilişkin söylentileri güçlendirdi.
Buckingham Dükü 1483'te Richard'a karşı bir ayaklanma başlattıysa da, yenildi ve iha­netle suçlanarak idam edildi. Birkaç ay içinde Richard'ın tek oğlu ve ardından karısı öldü.
Fransa'da sürgünde yaşayan Henry Tudor'un da gözü tahttaydı. Richard ve Henry' nin orduları arasında 1485'te Bosworth Field Çarpışması oldu. Richard çarpışmada öldü ve Henry Tudor, VII. Henry adıyla tahta çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder