Ana Sayfa Bilgi Bankası

28 Ocak 2011 Cuma

PİROMETRE


PİROMETRE. Yüksek sıcaklıkların ölçümün­de sıradan bir termometre kullanılamaz, çün­kü termometrenin camı erir ve içindeki sıvı kaynar. Bu nedenle özel tipte termometrele­rin kullanılması gerekir. Bu tür özel sıcaklık ölçüm aygıtlarına pirometre denir.
Sıcak cisimler ısı yayar: Isı bir elektromagnetik ışınım biçimidir. Cisim ne kadar sıcaksa yaydığı ışınım da o ölçüde çok olur; bu ışınımın dalga boyları cismin sıcaklığına bağlıdır. Cisim ısındıkça kızarır ve sonra da rengi kırmızıdan turuncuya, turun­cudan da sırasıyla sarı, beyaz ve maviye döner. Pirometreyle sıcaklık ölçümünde cis­min bu özelliğinden yararlanılır.
Işınım pirometresi'nde ışınım, bir ısıl çiftin bağlantı yeri üzerinde odaklanır. Isıl çift, aldığı toplam ışınım miktarına bağlı bir değer gösterir. Bu değer­den de cismin sıcaklığı bulunabilir.
Optik pirometremde, üzerinden elektrik akı­mı geçirilerek ısıtılan bir tungsten filaman bulunur; bu filamanın rengi ile ölçümü yapı­lan cismin rengi karşılaştırılır. Filamanın ren­gi cismin rengine gelince, filamanın sıcaklığı, onu ısıtmak için kullanılan akım miktarından bulunabilir; bu sıcaklık cismin de sıcaklığıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder