Ana Sayfa Bilgi Bankası

24 Ocak 2011 Pazartesi

YILDIZÇİÇEĞİ


YILDIZÇİÇEĞİ, parlak renklere bürünmüş iri ve alımlı çiçeklerinden ötürü çok sevilen bir süs bitkisidir. Papatya ve ayçiçeği gibi bileşik¬giller familyasında yer alan yıldızçiçeğinin 12 kadar türü vardır. Hepsi de Meksika kökenli olan bu türlerin bazısı (örneğin, Dahlia excelsa) 7 metreye kadar uzayarak ağaç boyutları¬na ulaşır.
Yıldızçiçeklerinin bilimsel adı {Dahlia), bu bitkiler üzerinde araştırmalar yapan 18. yüzyıl botanikçilerinden İsveçli Andreas Dahl'in onuruna verilmiştir. Tohumları ilk kez 1789'da Meksika'dan İspanya'ya getirilmiş, daha sonra da tüm Avrupa'ya yayılmıştır. Bu¬gün bütün ılıman iklimli ülkelerde yetiştirilen bu değerli yaz çiçekleri sonbaharın ilk donlarıyla birlikte ölür.
Meksika'da kendiliğinden yetişen yabani yıldızçiçeklerinin ortası sarı, kenarları kırmı¬zıdır. Oysa günümüzde sarı, turuncu, kırmızı
ve morun değişik tonlarında çiçek açan pek çok çeşidi geliştirilmiştir. Biçimi ve büyüklü¬ğü çeşide bağlı olarak değişen bu çiçeklerin yalınkat ya da katmerlileri olabildiği gibi ala¬calıları da vardır.
Yıldızçiçekleri toprakaltındaki kalın yum¬rularından çoğaltılır. Bunun için, sonbaharda çiçekleri solduktan sonra yumruları sökülerek kuru bir yerde saklanır ve ertesi yılın ilkbaha¬rında don tehlikesi ortadan kalkınca yeniden dikilir. Toprakta yeterli neme kavuşan yum¬rular kısa sürede filizlenerek yeni bitkiler verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder