Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Ocak 2011 Perşembe

PETUNYA


PETUNYA. Dünyanın birçok yerinde süs bit¬kisi olarak yetiştirilen petunyaların (Petunia) anayurdu Güney Amerika'dır. Tütünle aynı familyada (Solanaceae) yer alan bu bitkiler adını, Brezilya'da "tütün" anlamına gelen petun sözcüğünden alır. Ayrıca, gene aynı famil¬yanın üyesi olan patates ve patlıcanla da akra¬badır.
Petunyalar ortalama 30 santimetreye kadar boylanabilen, oldukça küçük yapraklı bitkilerdir. Bazıları baştan başa yapışkan tüylerle kaplı olan 12 değişik türü vardır. Dalların ucunda tek tek açan mor, pembe, beyaz, kır¬mızı ya da alacalı renkli iri çiçekleri son dere¬ce alımlıdır. Çiçeklerin huni biçimli taç yaprakları tabanda birbiriyle kaynaşmış olmakla birlikte kenarlarda loplara ayrılmıştır.
Bol güneşli yerleri seven petunyalar bütün bir yaz ve sonbahar boyunca çiçek açmayı sür¬dürür. Bunların park ve bahçelerde olduğu kadar balkonlarda saksı içinde yetiştirilen çe¬şitleri de vardır. Yabanilerinin çok yıllık olma¬sına karşın, süs çeşitleri bir yıllık bir bitki gibi yetiştirilir; yani tohumdan üretilen bu bitkiler çiçeklenip solduktan sonra sökülür, ertesi yıl yenileri dikilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder