Ana Sayfa Bilgi Bankası

25 Ocak 2011 Salı

Melanezya


Melanezya
Melanezya adalar topluluğu Büyük Okyanus'un batısında, ekvatorun güneyindedir. Topluluk içinde volkanik etkinliklerle oluş¬muş yüksek, dağlık adaların yanı sıra, alçak mercanadalar da vardır. En büyük ada olan Yeni Britanya'nın yüzölçümü 36.500 , km2 dolayındadır. Ada coğrafi konumu açısından Bismarik Takımadaları kapsamında ve Papua Yeni Gine sınırlan içindedir. Dağlık bir ada olan Yeni Britanya'da nemli tropikal iklim egemendir. Toprakları çok verimlidir. Hin¬distancevizi, kakao ve başka tropikal ürünler yetiştirilir. Rabaul'de iyi bir liman vardır.
Bismarck Takımadalan'nın güneydoğusun¬da Solomon Adaları, daha ötede Vanuatu ya da Yeni Hebrid Adaları uzanır. Vanuatu'nun doğusunda¬ki Fiji Adaları'nda yerli halk olan Fijililer'den çok Hintli vardır. Fiji'de şekerkamışı, hindis¬tancevizi ve çeşitli meyveler yetişir. Viti Levu Adası'nda altın çıkarılır.
Vanuatu'nun güneyindeki Yeni Kaledonya ve Loyaute Adaları Fransa'ya bağlıdır. Yeni Kaledonya genelde dağlık olmakla birlikte, hindistancevizi, kahve, pamuk ve çeşitli mey¬veler yetiştirilir. Aynı zamanda maden bakı¬mından da zengindir. Çıkarılan başlıca ma¬denler nikel ve kromdur. İyi bir karayolu ağı bulunan adada demiryolu da vardır. Numea güzel bir liman kentidir. Doğusunda yer alan Loyaute Adaları üç büyük adadan ve çok sayıda küçük mercanadadan oluşur. Ada hal¬kının çoğu Yeni Kaledonya'da çalışır.
Melanezyalılar, Avustralya Yerlileri'yle ya¬kından ilişkili bir Güneydoğu Asya halkıdır. Tenleri koyu, saçları kıvırcıktır. Melanezya dilleri, çoğu yazıya geçirilmemiş yaklaşık 400 kadar dili içerir. Bunlar arasında en önemlisi Fiji dilidir. Bununla birlikte İngilizce ile yerel dildeki sözcüklerin karışımından oluşan ve pidgin adı verilen "karma İngilizce" oldukça yaygındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder