Ana Sayfa Bilgi Bankası

25 Ocak 2011 Salı

Kıta Adaları


Kıta Adaları
Aleut Adaları, Alaska Yarımadasının güney¬batısında, batıya doğru yaklaşık 1.900 km boyunca uzanır. Bering Denizi'ni Büyük Okyanus'tan ayıran Aleut Adaları volkanik oluşumlu bir adalar zinciridir. Attu Adası'na kadar olan bölümü ABD'ye, zincirin batı ucundaki Komandor Adaları SSCB'ye bağ¬lıdır.
Yağışlı, sisli ve serin olan Aleut Adalan hemen hemen tümüyle ağaçtan yoksun ol¬makla birlikte, otsu ve çiçeksi bitkiler yönün¬den zengindir. Adalarda yaşayan yerli halk Eskimolar'la yakın bağları olan Aleutlar'dır. Aleutlar yaşamlarını fok ve kuş avlayarak, balıkçılık yaparak kazanırlar. Bazı yörelerde kürkü için mavi tilki yetiştiri¬lir. Adaların en önemli yerleşme merkezi
Unalaska, başlıca hava ve deniz limanı Dutch Harbour'dır.
Kuril Adaleyi, Sibirya'nın kuzeydoğu ucun¬daki Kamçatka Yarımadası'yla Japon Adaları arasında uzanan volkanik adalar zinciridir. 56 adadan oluşan zincirin toplam alanı 15.600 km2'dir. Kuril Adaları sık ormanlar ve eğrelti otlarıyla kaplıdır. Adaları çevreleyen denizler yosunlar ve balık yönünden zengindir. 1875'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Japonya'ya bağlı kalan Kuriller savaştan son¬ra SSCB'ye bağlanmıştır.
Ryu-Kyu Adaları. Japonya'nın güneyinden Tayvan'a doğru uzanan Ryu-Kyular 73 ada¬dan oluşur. İklimi sıcak, topraklan çok verim¬lidir. Az sayıda yabanıl hayvanın yaşadığı adalarda birçok zehirli yılan türü vardır. Ada halkı sebze, pirinç, tatlı patates ve tütün yetiş¬tirir. Şekerkamışı ve ananas dış ülkelere satılır. Balıkçılık da önemlidir. En yoğun yerleşim merkezi, aynı zamanda Japonya'ya bağlı bir il olan Okinava Adası'dır. En büyük kent il merkezi Naha'dır.
Yıllar boyunca hem Çin, hem de Japonya Ryu-Kyu Adaları üzerinde hak ileri sürdü, 19, yüzyılın sonlarına doğru Japonlar deneti¬mi ele geçirdi. II. Dünya Savaşı'nın en kor¬kunç çarpışmalarından biri 1945'te, Okinava' yı işgal eden ABD birlikleriyle Japonya ara¬sında oldu. Ryu-Kyu Adaları savaştan sonra ABD'ye geçti, 1972'de bütünüyle Japonya'ya geri verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder