Ana Sayfa Bilgi Bankası

15 Aralık 2010 Çarşamba

Wikileaks Afganistan’daki yolsuzluğun belgesini yayımladı

Wikileaks’in ABD Dışişleri Bakanlığı’nın gizli yazışmalarını kamuoyuyla paylaşmasıyla patlak veren Cablegate’in beşinci gününde yayımlanan belgelerde, Afganistan bir rüşvet, zorlama ve zimmete para geçirme ülkesi olarak görülüyor.

Örneğin geçtiğimiz Ocak ayına ait bir belgede, ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Afganistan’ın yeni kabinesinde yer alması muhtemel isimlerden bahsediyor. Tarım Bakanı Asıf Rahimi, “Hakkında rüşvet iddiaları bulunmadığı teyit edilen tek bakan” olarak tanımlanıyor.



Bir Afgan yetkili ise ülkedeki diplomatlara, ABD’nin ülkedeki kalkınma projelerinden “dört aşamada” nasıl para hortumladıklarını anlatıyor: “Müteahhitler bir projeyle ilgili olarak ihaleye girdiğinde, inşaat izinleri için başvuru yapıldığında, inşaat sırasında ve kurdele kesme töreninde.”


Kabil Belediye Başkanı Abdül Ahad Sahibi’nin geçtiğimiz yıl zimmetine büyük miktarda para geçirmek suçuyla tutuklanması yolsuzlukla mücadelede çok önemli bir zafer olarak görülse de Wikileaks’in yayımladığı belgeler bambaşka bir hikaye anlatıyor. Buna göre Sahibi yolsuzlukla bağlantılı bir toprak dağıtım planını bozduğu için “kanguru mahkemesi adaleti”nin kurbanı olmuş.


Afganistan’da yolsuzluk yapıldığı herkesçe bilinen bir durum ancak, Wikileaks’in belgeleri bu durumun nasıl ilişkiler üzerinden geliştiğini, boyutlarının ne kadar büyük olduğunu ve Afgan hükümetini bölgede terörle mücadelenin köşe taşı haline getiren ABD hükümetinin önünde ne büyük bir sorun olduğunu göstermesi açısından önemli.


Belgeler ABD’li diplomatların “balığın baştan koktuğu”na yani yolsuzluğun Devlet Başkanı Hamid Karzai’den başladığına inandığını gösteriyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder