Ana Sayfa Bilgi Bankası

20 Aralık 2010 Pazartesi

Tarihteki En Garip Vergiler

Tarihte peruktan, öküz arabasinin izinden hatta tekrar evlenen kadindan bile vergi alinmiş. Yeminli mali müşavir cazim gürbüz tarafindan kaleme alinan “edebiyatlaşan vergiler vergi ve muhasebede bilinmeyenler” adli kitapta garip vergiler yer aliyor. Işte bunlardan bazilari;


İkinci koca vergisi: 
Ispanya'da 14. Yüzyilda nikah masasina oturan kadindan vergi alindi. Nedeni ikinci evliliği yapmasiydi.


Peruk vergisi: Kel kafasina peruk takti, devlet de ondan vergi istedi. Venedik’te 15. Yüzyilda kayitlara geçen bu olay en ilginç vergiler arasinda yer aldi.

Teker izi vergisi:
 Avrupa'da kral ve prenslerin vaftiz edilen çocuklarindan da vergi aliniyordu. Dahasi da var… vergide öyle ileri gittiler ki öküz arabalarinin teker izini bile vergiye bağladilar.


Çizme vergisi:
 18. Yüzyilda prusya krali 2. Frederick, çizmelerden vergi alinmasini emretti ve çizme vergisi toplatti.


Sakal vergisi: 
Rus çarlari ise sakallilardan özel vergi tahsil ettirdi.


Baca vergisi:
 Ayni dönemler içinde polonyalilar'in canini da baci vergisi yakiyordu. Halk vergi ödememek için bacalarini yikti.


Biyik vergisi; uruguay'in durazno kent meclisi 1867 yilinda erkeklere biyik vergisi koydu. Biyiğin her santimi için 2 peso alindi. Ancak tepki çok sert olunca kisa sürede bundan vazgeçildi.

Vergiye çiplak isyan: 1057 yilinda bugünkü ingiltere'nin hakimi olan mercia dükü leofric, coventry kenti halkina insafsizca ağirlikta yeni vergiler salinacağini açiklayinca, eşi leydi godiva ''böyle bir şey yaparsan kenti çirilçiplak dolaşirim'' diye tehdit eder. Bu tehdide rağmen ağir vergileri konulunca leydi godiva, çirilçiplak soyunup bir ata biner ve kent sokaklarinda dolaşir. Ancak daha önce haber gönderip, coventry halkinin kendisi sokaklardan geçerken pencerelerinin perdelerini kapatmasini ister. Kentliler buna uyar. Sadece tom adinda bir kişi perdenin araliğinda çiplak kraliçeyi izler. O günden beri de ingilizce'de röntgenci deyiminin karşiliği olarak 'peeping tom' kullanilir

Bekar erkek vergisi:
 Bizde de garip vergiler gündeme gelmiş. Tek parti döneminde yozgat milletvekili süleyman sirri bey, bekar erkeklerden vergi alinmasini istemiş. Buna ünlü yazar hüseyin rahmi gürpinar ''evlenmedim, evlenmeyi de düşünmüyorum. Bekarliğin ceremesi kaç lira ise çekmeye hazirim'' diye cevap yazar.


Mozale inşa vergisi: Antik dünyanin harikalarindan olan halikarnas mozolesinin inşasi için özel vergi konulmuş. Mozale vergisi yetmeyince ek olarak saç ve sakal vergisi toplanmiş.

Sümer öğüdü: Ve son not sümerlerden... Vergi memurlarindan öyle çekmişler ki sormayin... Nasil çekmesinler, evlenme, boşanma ve ölümden bile vergi alinir olmuş. Bir sümer tabletinde şunlar yaziyor: ''bir beyiniz, bir kraliniz olabilir; ancak asil korkulacak olan bir vergi memurudur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder