Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Aralık 2010 Pazartesi

TURKS VE CAICOS ADALARI ?

Karayib Denizi'nde, Bahamalar'ın güneydoğu ucun­da, Dominik Cumhuriyetinin 145 km kadar kuzeyinde yer alır. Sekiz Turks Adası ile Caicos grubundaki altı ana adadan oluşan adaların toplam yüzölçümü 430 km2'dir.
Turks ve Caicos Adaları'nın sekizinde sü­rekli yerleşim vardır. Adaların halkının çoğu Afrikalı kölelerin torunlarıdır. Bu basık ve düz yüzeyli adalar mercan resifleriyle çevrili­dir. Adaların toprağı verimsizdir ve bölgede sık sık kasırgalar görülür. Dışarı satılan başlı­ca ürünler kerevit, kurutulmuş deniz salyan­gozu ve deniz salyangozu kabuğudur. Adalar­da bulunan ve bir zamanlar ekonominin temelini oluşturan tuz sanayisi, gelişmiş üre­tim yöntemlerini uygulamak için gerekli olan yatırımların yapılamaması nedeniyle son yıl­larda dünya pazarlarında rekabet olanağını yitirmiş ve gerilemiştir.
Avrupalıların 1512'de keşfettiği bu adalara İspanyol kâşif Juan Ponce de Leön ilk kez gittiğinde adalarda yerleşim yoktu. 1678'de Bermuda'dan gelen İngiliz göçmenler yerleşe­ne kadar da adalarda kimse yaşamıyordu. İngiliz göçmenler burada bir tuz sanayisi kurdular. 1874'ten 1959'a kadar Jamaika ege­menliğinde kalan adalar 1962'de bir İngiliz sömürgesi oldu.
Sömürgenin başkenti Cockburn Town, Grand Turk Adası'nm üzerindedir. Bu adada ABD'nin iki askeri üssü de vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder