Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Aralık 2010 Pazartesi

TUYGUN ?

Tuygunlar 11 türden oluşan yırtıcı kuşlardır. Çayırlık ve sulak alanlar üzerinde alçaktan uçarak, avlayabilecekleri küçük hay­vanları gözlerler. Genellikle kahverengi ol­makla birlikte, Türkiye'de rastlanan çayır tuygunu (Circus pygargus), gökçe tuygun (Circus cyaneus) ve bozkır tuygunu (Circus macrourus) gibi birkaç türün erkekleri ma­vimsi boz ya da bozdur.
Tuygunların gagaları küçüktür. Yüzlerin- deki tüyler baykuşlarınkini andıracak biçimde bir peçe oluşturur. Kuyrukları uzundur. Ha­vada süzülürken gergin tutarak yukarı doğru kaldırdıkları ince uzun kanatları görünüşleri­ne ayrı bir güzellik katar. Uzun bacaklarını kuş yavruları, küçük sürüngenler ve fareler gibi avların üzerine çullanmak için kulla­nırlar.
En yaygın tuygunlardan biri olan gökçe tuygun yalnız kuzey yarıküredeki açık alanla­ra değil, Güney Amerika'nın güney kesimleri­ne de yayılmıştır. Avrupa'daki en iri tür olan saz tuygunu (Circus aeruginosus) 56 cm uzun­luğundadır. Bu yırtıcı kuş Türkiye'nin birçok yerinde üremektedir.
Tuygunlar üreme mevsimi dışında sürüler halinde göç eder. Karadeniz'in kuzeyinden Orta Asya'ya kadar uzanan bölgede üreyen bozkır tuygunu (Circus macrourus) kış ayla­rında Afrika düzlüklerinde en sık rastlanan kuşlardan biridir. Tuygunlar Afrika'da bazı yıllar sayıları inanılmaz ölçülerde artan göç­men çekirge sürülerini yok eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder