Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Aralık 2010 Pazartesi

TUVALU ?

  Büyük Okyanus'ta, Avustralya' nın 4.000 km kuzeydoğusundaki dokuz ada­dan oluşan bir ülkedir. Adaların toplam yüzölçümü 26 km2'dir.
İnce uzun biçimli mercan atolleri olan adaların iklimi sıcak ve nemlidir. Sıcaklık 26°C ile 32°C arasında değişir. Adalardaki yabanıl hayvanlar arasında kertenkele, kap­lumbağa, orkinos, yengeç ve uçanbalık sayıla­bilir. Adaların verimsiz topraklarında çok az bitki yetişir. Bu nedenle başlıca ekonomik etkinlik balıkçılık ve turizmdir. Hindistance­vizi plantasyonları, posta pulu satışı ve gele­neksel el sanatı ürünleri de ada halkının gelirine katkıda bulunur. Tuvalu halkı Polinezyalı'dır
Avrupalılar'ın 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl başlarında keşfettiği bu adalar, 1916'dan baş­layarak Gilbert Adaları ile birlikte Gilbert ve Ellice Adaları Kolonisi adı altında bir İngiliz sömürgesi olarak yönetildi.
Sömürge, iki ada grubu arasında uzun süren bir rekabetten sonra 1976'da ikiye bölündü ve Ellice Adaları'nın yeni adı Tuvalu oldu. 1978'de bağımsızlığını kazanan Tuvalu' nun başkenti Funafuti Adası üzerindeki Fongafale'dir. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi olan ülke, meşruti monarşiyle yönetilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder