Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Aralık 2010 Pazartesi

TURNABALIĞI.

Turnabalıkları Avrasya ve Kuzey Amerika'daki tatlı sularda yaşar. Başta Baltık Denizi olmak üzere az tuzlu sularda da bulunurlar.
Turnabalıklarının iri ve korkutucu ağızları keskin dişlerle donanmıştır. Üst bölümleri koyu yeşilimsi, yanları daha açık yeşil üzerine genellikle açık renk benekli ve dalgalı çizgili­dir. Sırt yüzgeci kuyruk yüzgecine çok yakın­dır. Sırt, anüs, kuyruk yüzgeçlerinde koyu renk benekler ve çizgiler bulunur.
Uzunluğu yaklaşık 20 santimetreye kadar olan küçük turnabalıkları karidese benzer hayvanlarla beslenir. Daha irileri balıkların yanı sıra kurbağaları, su kuşlarını ve küçük memelileri de yer. Turnabalıkları yalnız ya­şar. Akarsu ya da göllerde seçtikleri yaşama ortamlarını türdeşlerine karşı savunurlar. Turnabalığı avlanırken olduğu yerde hareket­siz kalır ve yeterince yaklaşan kurbanının üstüne ok gibi fırlar. Gövdesinden kaptığı avını başından başlayarak yutabilmek için ağzında ustaca çevirir.
Alabalık ve sombalıklarının bol bulunduğu göl ve ırmaklarda ağlar ve dalyanlarla avlan­dıklarından turnabalıklarına az rastlanır. Coğrafi dağılımı çok geniş olan bayağı turna­balığı (Esox lucius) yaklaşık 1,5 metre uzun­luğa ve 21 kg ağırlığa erişebilir. Bu tür Türkiye'nin birçok akarsu ve gölünde yaşa­maktadır.
Turnabalıkları ilkbahar başlarında sığlıkla­ra gelerek su bitkileri arasına yumurta döker. İri bir dişinin döktüğü yumurta sayısı 500 bini bulur. Yumurtalar 10-21 gün içinde çatlar ve yavrular bir süre karınlarının altındaki kese­lerde taşıdıkları yumurta sarısıyla beslenirler.
Turnabalıklarının kendi iriliklerine yakın balıkları yuttukları söylenmektedir. Bazı kay­naklarda, 3 kg ağırlığındaki bir turnabalığının kendi iriliğine çok yakın bir sombalığını üç günde yuttuğu yer almaktadır.
Kuzey Amerika'da yaşayan maskinonge (Esox masquinongy), 1,8 metreye ulaşan uzunluğu ve yaklaşık 36 kg ağırlığıyla en iri turnabalığı türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder