Ana Sayfa Bilgi Bankası

27 Aralık 2010 Pazartesi

TUSSAUD, Marie (1761-1850) ?

Marie Tussaud Londra'da dünyaca ünlü kişilerin balmu­mu heykellerinin sergilendiği Madame Tussaud Müzesi'nin kurucusudur. Londra'ya yer­leşmeden önce yaşamının en hareketli ve verimli yıllarını Paris'te geçiren Marie Tus­saud, Fransa'nın Strasbourg kentinde doğdu. Babası Joseph Grosholtz onun doğumundan kısa bir süre önce öldüğü için, İsviçre'nin Bern kentinde doktor olan amcası Philippe Curtius tarafından yetiştirildi. Daha sonra amcasıyla birlikte Paris'e giderek orada amca­sından balmumundan heykeller yapmayı öğ­rendi.
Balmumu heykel sanatında kısa sürede yeteneğini kanıtlayan Tussaud, dönemin bazı ünlü kişilerinin heykellerini yaparak genç yaşta ün kazandı. 1780'de Versailles Sarayı'n- da Kral XVI. Louis'nin kız kardeşi Elisabeth' in sanat öğretmeni oldu.
1789'da patlak veren Fransız Devrimi sıra­sında kral yanlısı olduğu gerekçesiyle tutuk­landı. Amcasının uyarısı üzerine Versailles' dan ayrılarak Paris'e döndü. Terör Dönemi'nde üç ay hapis yattı. O dönemde giyotinle kesilen kafaların balmumundan modellerini yapmakla görevlendirildi. Bu dönemde mo­delini yaptığı kesik başlar içinde Kral XVI. Louis'nin, Kraliçe Marie-Antoinette'in ve dev­rim önderlerinden Maximilien Robespierre,
Georges Jacques Danton ve Jean-Paul Marat' nınki de bulunuyordu. Bu korkunç dönemin ardından 1791'de amcasının ölümü üzerine onun iki balmumu heykel müzesinin başına geçti.
1795'te mühendis François Tussaud'yla ev­lendi. 1802'de balmumu heykel koleksiyonu­nu ve iki oğlunu yanına alarak İngiltere'ye gitti. Yaşamının geri kalan bölümünü, kendi müzesini açtığı Londra'da geçirdi. Müze 1884'te Marylebone Yolu'ndaki bugünkü yeri­ne taşındı. Bugün Tussaud'nun torunları tara­fından işletilen Madame Tussaud Müzesi, Napolyon'dan Michael Jackson'a kadar çok sayıda ünlü kişinin balmumu heykellerinin sergilendiği, dünyanın en ilginç müzelerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder