Ana Sayfa Bilgi Bankası

20 Aralık 2010 Pazartesi

Taşımacılık ?

İnsanlığın en eski dönemle­rinden beri, insan toplumlarının toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişiminde insanların ve malların bir yerden bir yere taşınması önemli bir rol oynamıştır. Bu amaçla kullanı­lan yöntemlerin gelişmişlik düzeyi, eskiden olduğu gibi günümüzde de bir toplumun teknolojik gelişiminin ve uygarlık düzeyinin bir ölçütü olarak kabul edilir. Genel olarak insanların taşınmasına yönelik etkinliklere ulaşım, malların taşınmasına yönelik etkinlik­lere de taşımacılık diyoruz. Gelişmiş ekono­milerde malların üretildiği yerlerle tüketildiği yerler genellikle farklı olduğu için, taşımacılık önemli bir ekonomik etkinliktir. Günümüzde hammaddelerin fabrikalara götürülmesi, fab­rikalarda üretilen malların tüketilecekleri yer­lere gönderilebilmesi ve büyük boyutlara ulaşmış olan uluslararası ticari ilişkiler ancak çok etkin taşımacılık araçları ve yöntemleri­nin kullanılmasıyla gerçekleştirilebilir.
Tarih boyunca çok çeşitli taşımacılık araçla­rı ve yöntemleri kullanılmıştır. Taşımacılıkta kullanılan araçların içinde hareket ettiği orta­ma genel olarak "yol" diyoruz ve bu ortamın türünü karayolu, demiryolu, denizyolu, hava­yolu gibi adlarla belirtiyoruz. Taşıma araçları­nın ya da taşıtların içinde hareket ettiği ortanı ya hava, deniz, ırmak ve göl gibi doğal bir ortamdır ya da demiryolu, karayolu, kanal gibi bu amaçla, özel olarak yapılmıştır.
Eskiçağlarda insanlar yük hayvanları ve at arabaları gibi taşıma araçları kullanırlardı. Günümüzde, gelişmiş bir teknolojinin ürünü olan gemi, tren, uçak ve kamyon gibi taşıtlar vardır. Günümüzün gelişmiş taşımacılık sis­temlerinin kurulmasına olanak veren büyük buluşların çoğunun gerçekleştirildiği 18. yüz­yıldan önce taşımacılık yavaş, pahalı, güç ve çoğu zaman tehlikeli bir işti.
Taşımacılık tarihi genel olarak iki döneme ayrılır. Birinci dönem, taşımacılığın tümüyle insan ve hayvanların kas gücüne ya da rüzgâr, su akıntısı gibi başka doğal güçlere dayandığı dönemdir. İkinci dönemde taşımacılık temel olarak mekanik güce dayanır. Buhar makine­sinin geliştirilmesiyle başlayan bu dönemde, elektrik motoru, içten yanmalı motor, dizel motoru ve jet motoru gibi mekanik güç kay­naklan taşıtlarda kullanılmaya başlandı.
Deniz ve hava taşımacılığıyla ilgili ayrıntılı bilgi DENİZ TAŞIMACILIĞI, HAVALİ­MANI, HAVA TAŞITLARI maddelerinde verildiği için burada daha çok kara taşımacılı­ğı anlatılacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder