Ana Sayfa Bilgi Bankası

31 Aralık 2010 Cuma

Perlit Nedir?


PERLİT : Perlit, inci taşı anlamına gelen, grinin toplarından siyaha kadar değişik renklerde camsı volkanik bir kayadır. Bu haliyle perlit'e HAM PERLİT denir. Ham perlitin 0,0 - 0,25mm'lik aralıklarda kırılıp,değişik aralıklı eleklerden geçirilerek boyutlandırılmasına tasnif edilmiş perlit denir. Tasnif edilmiş perlitin 850 - 1150°C deki alev şokunda bünye suyunu kaybederek patlama sonucundahacminin 35 misline kadar büyümesi haline GENLEŞTİRİLMİŞ PERLİT denir.
ETİPER : Tasnif edilmiş perlitin 850-1150°C'deki alev şokunda bünye suyunu kaybederek, patlaması sonucunda tane hacminin 35 misline kadar büyümesi haline genleştirilmiş perlit denir. Genleştirilmiş perlit ve bundan elde edilen ürünlerin ticari ismi ETİHOLDİNG adına ETİPER olarak tescil edilmiştir.
İNPER : Tasnif edilmiş perlitin 850-1150°C'deki alev şokunda bünye suyunu kaybederek, patlaması sonucunda tane hacminin 35 misline kadar büyümesi haline genleştirilmiş perlit denir.Perliti üreten diğer bir firmanın adı İNPER PERLİT..
...:::...NEDEN ETİPER ?...:::...


NEDEN TÜM YAPILARDA PERLİT SEÇİLMELİDİR ?
1.İnşaatlarda çatı ve duvarların ısı yalıtımında gereken önem verilerek yapılırsa sağlanacak enerji tasarrufunun ülke ekonomisine ve aile bütçesine getireceği faydalar çok fazladır.
2.Tüm dünyada ve Türkiyemizde inşaatlarda PERLİT kullanılmaktadır.
3.PERLİT; yağ, içme suyu ve benzeri gıda sularının filitrasyonunda, sanayide, tarımda inşaatta kullanılmaktadır. Tabiatta radyoaktif içermeyen madenlerdendir.
4.PERLİT, binalarınızla yaşayacak çağdaş ısı yalıtım malzemesidir. PERLİT kullanılan binalarda yazlar serin, kışlar sıcak geçer.
5.PERLİT anorganik bir madde olup; yüksek ısıda özelliğini kaybetmez, yangının sıçramasını ve dağılmasını önler.
6.Bünyesinde açık ve kapalı binlerce hava boşluğu olması nedeniyle hafiftir. Bu gözenekler, PERLİT'e olağanüstü ısı yalıtım özelliği kazandırır.
7.Benzersiz bir ses yutucusudur. Gözenekliğinin ve hafifliğinin bir sonucu olarak PERLİT, yüksek frekanslı sesleri etkisiz hale getirir. Darbeli sesleri yalıtır.
8.PERLİT, kararlı kimyasal yapısı nedeniyle kimyasal reaksiyona girmez. Nötr bir malzeme olup, suda erimez, çürümez, bozuşmaz.
9.PERLİT, İnşaatlarınızın konforu, paranızın tasarrufu demektir. İnşaatlarda malzeme tasarrufu sağlar. Hafifliği nedeniyle demir ve çimento kullanımını % 10 azaltır, maliyetleri düşürür.
10.Konutlarınızı genişletir; yüksek ısı yalıtım özelliği nedeni ile duvar kalınlıkları azalır, böylece bina kullanma alanı artar.
11.Hafiftir deprem sigortasıdır. Binanızın ölü yükünü azaltır. 150m2 ' lik dairenizi 15 ton kum yerine 0,5 ton ( 500kg )PERLİT' ile sıvaya bilirsiniz.
12.PERLİT'e ödediğiniz paranın karşılığını aynı yıl içinde yakıt tasarrufundan geri alırsınız.
13.Siz hala PERLİT kullanmıyorsanız, hesabınızda hata var demektir.
...:::...Çatılarda Perlit ...:::...

ETİPER İZOŞİLTE NEDİR? : Genleştirilmiş perlitin, deniz yatağı görünümündeki polietilen torbalara doldurularak ağızları dikilerek kapatılmış yeni bir ürün çeşididir.
ÖZELLİKLERİKalınlık : 7 cm. Eni : 50 cm. Boyu : 100 crn. Ağırlık : 3 - 4 kg/Ad. Isı İletkenlik Değeri: pi h = 0,045 Kcal/mh°C ETİPER İZOBETON NEDİR? : Genleştirilmiş perlit 200dm3'lük torbalarda piyasaya sunulur.Genleştirilmiş perlitin çimento ile karıştrılarak oluşturulan. Bu kuru karışımına sadece su ilavesiyle yalıtım harcı elde edilir.
ÖZELLİKLERİBetonun kuruduktan sonrakiBirim ağırlığı: 400-500 Kg/m3 Isı İletkenlik Değeri: Xh = O.Q90Kcal/mh°C Ağırlık takribi: 22 Kg/torba NERELERDE KULLANILIR?
Kapalı çatılarda ve Değişik döşemelerde kullanılır.



NEDEN ETİPER?
ÇÜNKÜ:
1.Bozulmaz, bina ömrü ile birlikte yaşar.
2.Evinizi, işyerinizi kışın sıcak, yazın serin tutar.
3.% 40 yakıt tasarrufu sağlar.
4.Darbeli sesleri yalıtır.
5.Fare ve haşere barındırmaz ve haşereden zarar görmez.
6.Sudan etkilenmez, çürürnez ve bozuşmaz.
7.Yanmaz, evinize yangın sirayetini en az 4 saat geciktirir.
8.Hafiftir, taşınması ve uygulaması çok kolaydır.
9.Steril ve tabii madde olduğundan sağlığa zararlı değildir.
10.Hammaddesi yerli olup. En etkin ISI YALITIM malzemeleridir.
Kullanıcı, Etiper İzobeton yerine, bayilerimizden Etiper normal ürün satın alarak aşağıdaki reçeteye göre yalıtım betonu harcı hazırlayabilir. Dikkat edilmesi gereken husus, Çimento ile Etiper Normal'in kuru halde iyice karıştırılmasıdır. Etiper torbası dökülmeden ıslatılmalıdır. 1,4 m3 Etiper Normal, 200 Kg. çimento, 350 - 400 litre su. Veya 5TORBA ETİPER + 3 TORBA ÇİMENTO 250 litre. karışımı ile yapılır.
...:::...Duvarlarda Perlit ...:::...

ETİPER IZOSIVA :
Duvar sıvalarında kum yerine kullanılan genleştirilmiş perlitin çimento, kireç, uçucu kül gibi bağlayıcı maddelerle oluşturulan kuru karışımına denir.
Özellikleri Sıvanın kuruduktan sonraki Birim ağırlığı: 450-550 Kg/m3 Isı İletkenlik Değeri: /. h = 0,12 Kcal/mmC
Kullanıldığı Yerler Klasik kaba sıva yerine binaların iç yüzeylerinde kullanılmaktadır.
izoşilteli uygulama
1.Dış Sıva
2.Yarım Tuğla Duvar 8.5 cm
3.İzoşilte
4.İç Sıva


izosıvalı Uygulama
1.Dış Sıva Klasik
2.Delikli Tuğla
3.Etiper izosıva


a) Duvarlarda izo sıva uygulaması harç atılırken
b) Duvarlarda izo sıva uygulaması mastar çekilirken

NOT: Kullanıcı Etiper İzosıva yerine; Bayilerımızden Etiper normal üründen almak suretiyle aşağıdaki karışım oranları kullanarak yalıtım sıvası harcı hazırlayabilir. 1.3 m3 Genleştirilmiş Perlit, 200 Kg. Çimento, 100 Kg. Kireç, 400 -500 litre su. Dikkat edilmesi gereken husus; çimento, kireç ve perlitin kuru halde iken çok iyi karıştırılması gerekir. Daha sonra su karışımı yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder