Ana Sayfa Bilgi Bankası

20 Aralık 2010 Pazartesi

Hava Taşımacılığı ?

İlk hava yolculuğu 18. yüzyılın sonlarında, içi­ne sıcak hava doldurulmuş balonlarla yapıldı. Bunları 100 yıl sonra, planörlerin denenmesi izledi. İnsan taşıyan bir "uçan makine" ile ilk başanlı uçuşu Wright Kardeşler Aralık 1903'te ABD'de gerçekleştirdi.
Bu tarihten sonra, dünyayı önceki kuşakla­rın düşleyemeyeceği kadar küçültmesinin ya­nı sıra, uzayın keşfi yolunda ilk adımların atılmasını da sağlayan yeni bir taşımacılık biçimi gelişti.
Hava taşımacılığının gelişim çizgisinde bir­çok dalgalanmalar görülür. Bir süre, hava ta­şımacılığının güdümlü balonlarla yapılabilece­ği düşünüldü, ingiltere ve Almanya güdümlü balon yapımında önderlik ediyordu. Ama, büyük kazaların yol açtığı kamuoyu tepkisi nedeniyle 1930'lann sonunda güdümlü balon­ları geliştirme çabalarından vazgeçildi.
Daha sonra hava taşımacılığında yeniden motorlu uçaklara ağırlık verildi. I. Dünya Sa­vaşı'nda kullanılan uçakların savaş sonrasında ilk düzenli havayollarının kurulmasında kulla­nılması gibi, II. Dünya Savaşı'nın (1939-45) bombardıman uçakları da savaş sonrasında yolcu ve kargo uçaklarına dönüştürüldü. Ön­cü çalışmalarını 1930'larda Sir Frank Whittle'ın yaptığı jet motorunun geliştirilmesiyle 1950'lerde ve 1960'larda türboprop ve türbojet motorlu uçaklar yapıldı.
Hava taşımacılığı posta hizmetinde, çabuk bozulan yiyecek maddeleri, canlı hayvan., ileri teknoloji ürünleri, tıp malzemeleri ve yedek parçalar gibi malların taşınmasında giderek daha çok kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder