Ana Sayfa Bilgi Bankası

7 Aralık 2010 Salı

YENİ DÜNYA BENZERİ GEZEGEN BULUNDU

Ingiliz Guardian gazetesi uzay bilimi açisindan çok önemli bir bulusu duyurdu. Yillardir sorulan, ‘Dünya’dan baska hayat var mi sorusuna’ acaba bu gezegenle cevap bulunacak mi?

Gök bilimciler tarafindan uzayin, “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen noktasinda “Gliese 581g” adi verilen bir gezegen kesfedildi.

Gezegende su olma ihtimalinin çok yüksek oldugu ve Dünya’ya kiyasla atmosferi biraz daha soguk olan gezegenin yasama elverisli olabilecegi belirtildi.
Gök bilimcilerin kesfettigi, ‘kirmizi cüce’ olarak bilinen küçük ve soguk gök cisimleri sinifina giren Gliese 581’in,neredeyse Dünya ile ayni büyüklükte oldugu belirtildi. Yildizin gezegenimize uzakligi ise 20 isik yili, yani yaklasik 200 trilyon kilometre.
Yildizin kesfedildigi ve “Goldilocks bölgesi” olarak bilinen bölge, yüzey sicaklikligi suyun olusumuna izin veren yildizlari barindiriyor.
California Üniversitesi’nde gök bilimci olan Steven Vogt, “Bu gezegenin yasama olanak verme olasiligi çok yüksek. Atmosfer sicakligi sivi su olusumuna olanak verecek sekilde ne çok soguk ne de çok sicak. Bu yildizi kesfetmis olmamiz, ayni bölgede benzer yildizlarin da bulunma ihtimalini artiriyor” dedi.
            Eger Gliese 581’in yasama olanak veren özelliklere sahip oldugu kesinlesirse, bugüne dek Dünya’nin ardindan en çok yasam olanagi sunan ilk gezegen olacak. Gök bilimciler, Dünya’nin üç ile dört kati daha fazla yogunluga sahip Gliese 581’in, kendi Günes’inin etrafindaki dönüsünü 37 günde tamamladigini belirtti. Kayalik bir yapiya sahip oldugu düsünülen gezegen atmosfere sahip olmasini saglayacak yerçekimine de sahip.
Bilim insanlari, bugüne dek Günes Sistemimiz disinda yasama olanak verebilecegini düsündükleri 400 yildiz kesfetti. Ancak bunlarin çogu Jüpiter tarzi yasama olanak tanimayan gazlardan olusan gezegenler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder