Ana Sayfa Bilgi Bankası

10 Aralık 2010 Cuma

FITIK

Fıtığın başlıca sebepleri
Pasif işler ve ağır işler olarak 2 ana nedeni vardır.
Pasif işlerde(egzersiz işe başma), Uzun süreli sabit (masa başı) işlerde çalışmaları.
  • zayıf insanlarda başı fazla öne eymeye ve bu davranışı alışkanlık hakine getirmeye bağlı olarak boyun fıtığı oluşabilir.
  • aşırı kilolu insanlarda ise genelde doğru ve dengeli oturmamaya bağlı bel fıtığı daha çok görünür

Ağır işler

Özellikle bilinçsiz ev hanımlarında, ağır yükü bacaklarla değil de bel ile kaldırma nedeni ile bel fıtığı görünür.
Tedavi yöntemleriHer şeyden önce vucudun fiziki hareket alımının artması sağlanmalı; kültür fizik, fazla zorlayıcı olamayan yavaş heraketler, yüzme gibi sporsal faliyetler fıtığın gelişmesini engeller. Burada amaç omurları destekleyen kasların kuvetlenmesini sağlamaktır.
Bu tanım çok geneldir. Boyun fıtığı, bel fıtığı, mide fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtıkları, ameliyat yeri fıtıkları, gibi birçok fıtık tanımlarını içermektedir.
Bel fıtığı omurların arasındaki disk denen kıkırdak yapının yerinden çıkarak sinirlere doğru baskı oluşturması ile oluşur. Beyin cerrahisi bölümünün tedavi ettiği bir durumdur. Halk arasında siyatik de denir.
Diğer fıtık çeşitleri (çocukluk gurubu hariç) genel cerrahi kapsamında olup tüm fıtkların tedavisi nihayetinde cerrahi yolladır. En sık rastlananıkasık fıtıklarıdır (ingüinal herni). Kasık bölgesinde şişlik, ağrı ile kendini gösterir. Şişlik genellikle yatınca kaybolur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder