Ana Sayfa Bilgi Bankası

7 Aralık 2010 Salı

ALES Hakkında Gerekli Bilgiler

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), -eski adıyla LES (Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)- her yıl Kasım ve Nisan aylarında, ÖSYM tarafından yapılan bir sınavdır.

Tezli veya Tezsiz Yüksek Lisans (Pedagojik Formasyon) yapmak isteyen herkes ALES'e girmek zorundadır. Üniversitelerin yüksek lisansa öğrenci alımları da değişiklik göstermektedir. Örneğin bazı üniversiteler değerlendirme yaparken ALES puanının öğrenci alımlarındaki ağırlığını %50, bazıları ise %100 olarak belirlemektedir. Diğer etkenler ise diploma notu ve -varsa- mülakattır. Yani ALES tek başına bir etken değildir.

Sınav Matematik ve Türkçe testlerinden oluşmaktadır. Sınav süresi 3 saat (180 dakika) olup, her bölümden 80 soru sorulmaktadır. Değerlendirme 100 puan üzerindendir.

Sınav soruları genelde kolay görünüp -ki gerçekten kolaydır- çok zaman alır. Özellikle Matematik bölümünde mantığa dayalı soru sayısı bir hayli fazladır. Sözel bölümde de 10-15 arası mantık soruları sorulmaktadır. Bir soru 3-4 farklı şekilde sorulabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder