Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Aralık 2010 Çarşamba

ABANT GÖLÜ.

 çevresinin doğal güzelliğiyle tanınan küçük bir tatlı su gölüdür. Bolu kentinin güneybatısında 1,5 km2'den az bir alanı kaplayan Abant Gölü'nün suları, aynı adı taşıyan dereyle Bolu Çayı'na akar. Deniz düzeyinden 1.328 metre yükseklikteki gölün kuzeybatı bölümü yan bataklıktır. Gölün çevresindeki düzlüklerden sonra başlayan ve yüksekliği 1.770 metreye ulaşan Abant Dağ­ları küçük akarsuların açtığı vadilerle yarıl­mıştır. En önemlisi Beşpoyraz Deresi olan bu
küçük akarsular ve yeraltı sulan Abant Gölü' nü besler. Derinliği 18 metreye varan gölün sulan dibi görülebilecek kadar durudur. Kıyı­larda yer yer gölün üstünü örten beyaz ve sarı nilüfer çiçekleri doğaya ayrı bir güzellik ka­tar. Gölün çevresi çam, köknar ve kayın ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. Alıç, kuşburnu, böğürtlen, çilek gibi meyveli bitkiler, çeşitli mantarlar ve kokulu dağ çiçek­leri de bitki örtüsünü zenginleştirir.
Gölde, Abant alası denen bir alabalık türü ve benekli mercanbalığı çok boldur. Balık avı denetim altına alınmıştır. Gölün yakınında
alabalık ve geyik üretmek için kurulmuş iki istasyon vardır. Havuzlarda üretilen yavm alabalıklar gölde doğal gelişmeye bırakılır! Soylarının tükenmemesi için bu istasyonda üretilen geyikler ise iyice geliştikten sonJ doğaya salınır. Yörede yabandomuzu, karai ca, tavşan, tilki, ayı, yabanördeği, yabangül vercini ve keklik gibi av hayvanlan bulunur.
Her mevsimde ayrı bir güzelliğe bürünea Abant Gölü ve çevresi dinlence, spor vJ avcılık olanaklarıyla sevilen bir tatil yöresidirl Gölün kıyılarında ve yakınlarında motelleri dinlenme evleri ve kamp yerleri kurulmuştur.

 Kaynak: Temel Britannica

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder