Ana Sayfa Bilgi Bankası

24 Ocak 2011 Pazartesi

YUNUS NADİ


YUNUS NADİ (1880-1945). Tanınmış bir gazeteci olan Yunus Nadi Abalıoğlu, Fethi¬ye'de (Muğla) doğdu. İstanbul'da Hukuk Mektebi'nde okurken gazeteciliğe başladı (1900). Ama ertesi yıl II. Abdülhamid yöneti¬mine karşı gizli bir örgüt kurduğu savıyla tutuklandı ve üç yıl hapis cezasına çarptırıla¬rak Midilli Adası'na gönderildi. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanı üzerine İstanbul'a gelen Yunus Nadi, İttihat ve Terakki'ye katıldı ve yeniden gazeteciliğe başladı. Bir süre İkdam ve Tasvir-i Efkâr gazetelerinde çalıştıktan sonra Selanik'te çıkan Rumeli gazetesinin başyazarı oldu. 1911'de Aydın mebusu seçi¬lince yeniden İstanbul'a geldi ve Tasvir-i Ef¬kâr'm yönetimini üstlendi.
Yunus Nadi 2 Eylül 1918'de kendi adına Yeni Gün gazetesini yayımlamaya başladığın¬da I. Dünya Savaşı Osmanlı Devleti'nin yenilgisiyle son bulmak üzereydi. Yeni Gün Mütareke döneminin zor koşullarında yayımı¬nı sürdürdü ve Anadolu'da gelişen Milli Mücadele'yi destekledi. İstanbul 16 Mart 1920'de İngilizler'ce işgal edilince Yunus Nadi Ankara'ya geçti ve gazetesini burada Anado¬lu'da Yeni Gün adıyla çıkarmaya başladı. I. Dönem TBMM'ye Muğla milletvekili olarak katılan Yunus Nadi, Kurtuluş Savaşı'nın ba¬şarıya ulaşmasından sonra Yeni Gün'ü kapa¬tarak 7 Mayıs 1924'te Cumhuriyet gazetesini kurdu. Cumhuriyet bugün Türkiye'de yayımı¬nı aralıksız sürdüren en eski gazetedir.
Yunus Nadi ölümüne kadar gazetenin baş¬yazarlığını üstlendiği gibi milletvekilliğini de
sürdürdü. 1945'te tedavi için gittiği Cenevre' de ölen Yunus Nadi'nin anısına 1946'dan başlayarak her yıl "Yunus Nadi Armağanı Yarışması" düzenlenmektedir. Yunus Nadi' nin çeşitli konulardaki yapıtlarının en önemli¬si Kurtuluş Savaşı Anıları'dır (1978).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder