Ana Sayfa Bilgi Bankası

12 Şubat 2011 Cumartesi

ORANGUTAN


ORANGUTAN, insanın en yakın akrabaları olan insansı maymunlardandır. Doğu Hint Adaları'ndan Borneo ve Sumatra'nın bataklık ormanlarında yaşar. Adı Malay dilinde "orman adamı" anlamına gelir.
Uzun kızılımsı tüylerle kaplı olan oranguta­nın (Pongo pygmaeus) gözleri küçük, ağzı geniştir. Yaşlı bir erkek 1,5 metreden daha uzun boylu olabilir. Yalnız daha iri yapısıyla değil, yanaklarındaki şişkinlikler ve gerdanın­dan sarkan hava kesesiyle de dişilerden kolay­lıkla ayırt edilebilir.
Orangutanlar yaşamlarını büyük ölçüde ağaçların tepesinde geçirir; sıçramaktan çok, uzun ve güçlü kollarından asılarak daldan dala geçerler. Yere indiklerinde genellikle el ve ayak parmaklarını yumup parmak eklem­lerinin dışına basarak yürürler. Orangutanlar yalnız ya da küçük aile grupları halinde yaşar. Dişiler tek bir yavru doğurur.
Orangutanların başlıca besin kaynağı yeni sürgünler, yapraklar ve meyvelerdir. Ağaçlarda dal parçalarından hazırladıkları düz bir yuvada uyur, aynı yuvayı günlerce kullanabilirler.
Orangutanlar ender bulunan hayvanlardır. Doğal yaşamı korumaya yönelik kurumlar orangutanları soyu tükenme tehlikesi göste­ren hayvanlar arasında saymaktadırlar. Sayı­larının azalmasının başlıca nedeni yaşadıkları ormanların yok edilmesi ve genç olanlarının hayvanat bahçeleri için toplanmasıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder