Ana Sayfa Bilgi Bankası

4 Şubat 2011 Cuma

NANKİNG


NANKİNG, Çin'in en büyük kentlerinden biridir. Şanghay'ın yaklaşık 260 km kuzeyba­tısında, Yangtze Irmağı'nın kıyısında kurulu olan bu kent artık Çin'in başkenti değilse de, adı "güneyin başkenti" anlamına gelir. De­miryolları Jiangsu eyaletinin başkenti olan Nanking'i, Şanghay ve bugünkü başkent Pekin'e bağlar.
40 km uzunluğundaki tarihi surların kalıntı­ları, Nanking'in bayındır kesimini çevreler. Surlar, Nanking'in gemi taşımacılığı ve ticaret bakımından önem taşıyan ırmak limanına kadar uzanır. Modern yapıların yükseldiği kent merkezinde geniş bulvarlar vardır.
Nanking, göllerin ve tepelerin bulunduğu bir alanda kuruludur. Kentin çevresinde Çinliler'in tatillerini geçirdiği güzel tatil köyleri vardır. Kenti saran surların hemen dışında Ming hanedanından imparatorların mezarları ve Sun Yatsen'in anıtmezarı yer alır.
Nanking'deki sanayi kuruluşlarında çimen­to, kimyasal maddeler, elektronik aletler, tarım aletleri, demir, çelik, motorlu taşıtlar ve silah üretilir. Hafif sanayisi ise ipekli, saten, pamuklu kumaş, kâğıt ve çini mürekkebi gibi ürünleri kapsar. Kent aynı zamanda porselen­ciliğin beşiği ve Çin'in en önemli sanat ve kültür merkezlerinden biridir. Kentte, Nan­king Üniversitesi'nin yanı sıra hukuk ve tica­ret okulları ile çeşitli bilimsel araştırma ku­rumları da vardır.
Nanking'in tarihi İÖ 2. yüzyıldaki Han hanedanına kadar dayanır. İlk 1.500 yıl süre­since bugünkü Nanking'in kurulu olduğu alanda değişik adlarla küçük kentler kuruldu. 1368-1421 arasında Nanking, Ming haneda­nından imparatorların başkenti oldu. 1421'de Ming imparatorları başkenti Pekin'e taşıdı.
19.   yüzyılda Çin, dış dünyaya ve dış ticarete açıldı. Bunu sağlayan antlaşma 1842'de Nanking'de imzalandı. Buna karşın, Nanking 1899'a kadar bu dışa açılmanın dışında kaldı.
20.   yüzyılda kent, önce Mançu imparatoru­na karşı Sun Yatsen'in ulusal bağımsızlık mücadelesine (1911), daha sonra da komü­nistler ile milliyetçiler arasındaki çatışmalara sahne oldu. 1937'de Japonlar, Çin'i işgal ede­rek Nanking'i ele geçirdiler. 1945'ten sonra Nanking yeniden başkent oldu. 1949'da ko­münistler iktidarı ele geçirdiğinde, Pekin'i başkent yaptılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder