Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Şubat 2011 Salı

NEHRU, Cavaharlal


NEHRU, Cavaharlal (1889-1964). Bağımsız Hindistan'ın ilk başbakanı olan Cavaharlal Nehru, Allahabat'ta doğdu. Varlıklı bir Brah­man ailesinden gelen babası avukattı. Nehru 15 yaşına kadar evde İngiliz öğretmenlerce eğitildi. Daha sonra İngiltere'de Harrow Okulu'na gönderildi. Cambridge Üniversitesi'nde doğa bilimleri, Londra Üniversitesin­de de hukuk öğrenimi gördü. İngiltere'de Londra barosuna kabul edilen Nehru, sosya­list çevrelerin görüşlerinden etkilendi. 1912'de Hindistan'a döndü. Amritsar'da sö­mürge yönetimine karşı pasif direnişte bulu­nan halka İngiliz polisinin ateş açması sonucu 400 kişinin ölümü, yaşamında bir dönüm noktası oldu. Avukatlığı bırakarak Hindis­tan'ın bağımsızlığı için mücadele eden Gandhi'nin ateşli bir destekleyicisi oldu. Hindistan içinde yaptığı gezilerde halkın yaşamına ya­kından tanıklık etti. Yoksulluğa karşı çözüm yolları aradı.
Hindistan Ulusal Kongresi adlı siyasal par­tinin başkanı olarak Hindistan halkının ama­cının tam bağımsızlık olduğunu savundu. Si­yasal etkinliklerinden dolayı İngilizler'ce bir­çok kez tutuklanan Nehru, 1942'de İngilizler'e karşı düzenlenen "Hindistan'ı Terk Edin" eylemlerinde Kongre Partisi'nin önde gelen üyeleriyle birlikte tutuklandı ve II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar tutuklu kaldı. 15 Ağustos 1947'de Hindistan ve Pakistan bağımsız iki devlet olarak kurulduktan sonra Hindistan'ın ilk başbakanı oldu. Bu dönemde Nehru'nun karşısındaki en büyük sorun Hindistan'da birliğin sağlanmasıydı. Bağlan­tısız bir dış siyaseti savunan Nehru, Mısır Devlet Başkanı Nâsır ve Yugoslavya Devlet Başkanı Tito ile birlikte 1955'te Bandung' da 29 ülkenin katılımıyla bir bağlantısızlar konferansı düzenlenmesine öncülük etti.
rai Hyde Parker geri çekilme emri verdi. Ama dürbününü kör gözüne götüren Nelson, çekil­me işaretini görmediğini söyleyerek cesaretle saldırıyı sürdürüp zafere ulaştı. Bu zaferden sonra "vikont" unvanı verilen Nelson donan­ma komutanlığına getirildi.
Nelson, İspanyol ve Fransız donanmaları­nın birleşerek İngiltere'yi istila edebilecek bir güç oluşturmasını önlemek üzere 1803'te Toulon limanını ablukaya almakla görevlendiril­di. Mart 1805'te Fransız gemileri kötü hava koşullarından yararlanarak limandan çıkmayı başardı. Amiral Nelson, İspanya'nın Cadiz limanında Fransız ve İspanyol donanmalarını yeniden ablukaya aldı. Fransız donanması 20 Ekim'de Napolyon'un emriyle ablukayı kır­mak için denize açıldı. İki donanma 21 Ekim'de Trafalgar Burnu açıklarında karşı­laştı. İngiliz donanması, biri Nelson'ün öbürü Amiral Cuthbert Collingwood'un komutasın­da iki koldan saldırıya geçti ve büyük bir zafer kazandı. Amiral Nelson savaş sırasında vurularak öldü.
Nelson'ün Trafalgar Savaşı'ndaki komuta gemisi Victory, günümüzde Portsmouth lima­nında sergilenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder