Ana Sayfa Bilgi Bankası

12 Şubat 2011 Cumartesi

OPOSSUM



OPOSSUM. Keseli memeliler, Avustralya ve yakınındaki adalar dışında yalnız Amerika' da yaşar. Bir türü dışında tümü Orta ve Güney Amerika'da yaşayan bu Yenidünya keselileri opossum adıyla tanınır.
Arjantin'den Kanada'nın güneydoğu ke­simlerine kadar yayılmış olan bayağı opossumun (Didelphis marsupialis) başı iri, burnu uzun ve sivri, kulakları tüysüzdür. Sıçanı andırmakla birlikte, yaklaşık kedi iriliğindedir. Dibi dışında tüysüz olan sarılıcı, ince kuyruğu yuvasını hazırlarken çalı çırpıyı taşı­ma işine de yarar. Besinleri çok çeşitlidir. Bitki köklerini, meyveleri ve böcek, örümcek gibi küçük omurgasızları yer. Genellikle ağaç­larda dolaşarak kuş yuvalarını, küçük yerle­şim birimlerine yaklaşarak meyve bahçelerini ve kümesleri yağmalar. Bayağı opossum, tehlike karşısında olduğu yere kıvrılıp gözleri­ni kapayarak ölü taklidi yapmasıyla ünlüdür.
Dişi opossumlar iki hafta kadar süren gebelik döneminin ardından 7-13, bazen 25 yavru doğurur. Yeni doğan yavrular kör, tüysüz, 2 santimetreden kısa ve yalnızca birkaç gram ağırlığındadır. Yavrular kuyruk ve ayaklarının yardımıyla annelerinin postuna tırmanarak kesesine girer, iki ay kadar meme emerler.
Su opossumu ya da yapok (Chironectes minimus), su ortamını da kullanabilen tek keseli memeli türüdür. Coğrafi dağılımı Ar­jantin'den Meksika'ya kadar uzanır. Etle beslenen bu opossumun arka ayaklarındaki parmakları perdelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder