Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Şubat 2011 Salı

NOHUT


NOHUT. Fasulye ve bezelye gibi baklagiller­den olan nohut da kurutulmuş tohumları yenen yararlı bir bitkidir. Asya kökenli olan bu bitki (Cicer arietinum) başta Hindistan, Akdeniz ülkeleri, Afrika, Orta ve Güney Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerin­de ve Türkiye'de çok eskiden beri yetiştirilir. Yıllık 750 bin ton dolayında olan üretimiyle, nohut Türkiye'de en çok yetiştirilen baklagil­lerden biridir.
      Nohut, 60 santimetreye kadar boylanabilen bir yıllık çalımsı bir bitkidir. Sık dallı gövde­sinde, bir sapın iki yanına karşılıklı olarak dizilmiş yaprakçıklardan oluşan tüysü yaprak­lar bulunur. Yaprakların koltuğundan çıkan beyaz ya da kırmızımsı, kelebek biçimli çiçek­leri tek tek ya da ikisi üçü bir arada açar.
Badıç biçimindeki yeşil meyveleri öbür bakla­giller gibi ince uzun değil, şişkince ovaldir ve içinde bir ya da iki yuvarlak tohum (tane) barındırır.
Protein ve nişasta deposu olan nohut tane­lerinin besin değeri yüksektir. En çok yemek yapılarak yenir ya da kavrularak bütün çocuk­ların çok sevdiği leblebi denen kuruyemiş hazırlanır. Taneleri toplandıktan sonra geriye kalan kuru bitkiler ise hayvanlara yedirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder