Ana Sayfa Bilgi Bankası

4 Şubat 2011 Cuma

NAPOLİ


NAPOLİ. İtalya'nın üçüncü büyük kenti olan Napoli, İtalya Yarımadası'nın güneybatı kıyı­sında, eşsiz güzellikteki bir körfezin çevresin­de yer alır. Batıda volkanik tepelere, doğudaysa görkemli Vezüv Yanardağının etekle­rine doğru uzanır. Napoli'nin hemen yakınla­rında İS 79'da patlayan Vezüv Yanardağının püskürttüğü lavlar altında kalan Herculaneum ve Pompei kentleri yer alır. Napoli, Roma'nın 190 km güneydoğusundadır.
Napoli limanı, İtalya'nın en büyük ve işlek limanlarından biridir. Kuzeyindeki verimli topraklarda meyve ve sebze yetiştirilir. Napo­li tarım ürünleri için büyük bir pazardır. Batı­daki banliyölerinden Bagnolfdeki demir- çelik tesislerinden başka tersaneleri, dokuma, porselen ve makine fabrikalarıyla kent aynı zamanda önemli bir sanayi merkezidir. Domates konservesi ve makarna fabrikalarında çok sayıda işçi çalışır.
Görkemli bir opera binası olan Napoli, mü­ziğiyle de ünlüdür. "Napoliten" adı verilen halk ezgileri, Napolili ünlü tenor Enrico Caruso gibi sanatçılar sayesinde bütün dünyada tanınmış ve sevilmiştir.
İÖ 6. yüzyılda Yunanlılar'ın kurduğu sanı­lan bu kente neapolis (yeni kent) adı verilmiş­ti. Sonraları Roma imparatorları Napoli'de ve Napoli Körfezi'ndeki Capri Adası'nda yazlık saraylar yaptırdı. Romalılar döneminde Na­poli, nüfusu 300 bini bulan büyük bir kentti. Kent 11. yüzyıldan 1860'a kadar, başlangıçta Sicilya'yı da içine alan Napoli Krallığı'nın merkeziydi. Önceleri Fransız ve İspanyol ege­menliği altında kaldıysa da, 1860'ta İki Sicilya Krallığı'nın bir parçası oldu.
Napoli'deki gösterişli şatoların, sarayların ve villaların gerisinde yoksul halkın yaşadığı derme çatma evler yer alır. 1884'teki kolera salgınından sonra kentin bu kesimi temizlenmeye ve su sağlanmaya çalışıl­dı. Napoli II. Dünya Savaşında büyük bir yı­kıma uğradı. Savaştan sonra işçiler için sosyal konutların yapımına ve sanayinin geliştirilme­sine ağırlık verildi. Günümüzde Napoli eskisi gibi, kalabalık ve canlı bir kent olma özelliğini korumaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder