Ana Sayfa Bilgi Bankası

2 Şubat 2011 Çarşamba

MÜRVER


MÜRVER. Her iki yarıkürenin de ılıman bölgelerindeki ormanlık alanlarda yetişen mürverler çalı ya da küçük ağaç boyutunda bitkilerdir. Hanımeligiller familyasında yer alan bu bitkilerin 20-30 kadar türü vardır. Hepsi de koyu gölge veren tüysü yaprakları, iri beyaz çiçek demetleri ve genellikle morumsu siyah meyve salkımlarıyla alımlı bir görünüm sunar. Bu yüzden, bazı türleri park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Mürverlerin doğada özellikle kuşlar için iyi bir besin kaynağı oluşturan meyvelerinden bazı Avrupa ülkelerinde şarap, reçel ve pasta yapılır. Ayrıca çiçeklerinden likör hazırlanır.
Batı ülkelerinde, pek çok efsaneye konu olan kara mürverin (Sambucus nigra) meyve­lerinin halk arasında sara hastalığına iyi geldi­ği, tomurcuklarının ise çocukları uslandırdığı inancı yaygındır. Türkiye'de halk arasında daha çok çiçek, yaprak ve gövde kabukları idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmak­tadır.
Kara mürver 10 metreye kadar boylanabilen uzunca bir ağaççık olmasına karşılık gene Avrupa ve Batı Asya'da yaygın bir tür olan cüce mürver (Sambucus ebulus) 2 metre uzunlukta çok yıllık otsu bir bitkidir. Bu mür­ver türlerinin her ikisi de Türkiye'nin yerli bitkileridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder