Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Şubat 2011 Salı

NOVOSİBİRSK


NOVOSİBİRSK. Sibirya'nın bu en büyük kentinin adı Rusça'da "Yeni Sibirya" anlamı­na gelir. Moskova'nın 2.414 km doğusunda yer alan ve Novosibirsk yönetim biriminin merkezi olan kent, önemli bir ulaşım kavşa­ğında bulunmasından dolayı kısa zamanda hızlı bir gelişme göstermiştir.
Novosibirsk 1893'te, Trans-Sibirya Demir­yolu ile Obi Irmağı'nın kesiştiği noktada kuruldu ve bir taşımacılık merkezi olarak
gelişti. Ekim Devrimi'nden sonra uygulanan beş yıllık planlarla büyük bir sanayi kenti durumuna geldi. Bugün kentteki çeşitli sanayi kuruluşları içinde metalürji ve ağır makine sanayileri önde gelir. Novosibirsk'te elektrik enerjisi büyük ölçüde Obi Irmağı üzerindeki hidroelektrik santralından sağlanır. Irmaktan ayrıca ulaşımda da yararlanılır. Demiryolu ta­şımacılığının hâlâ önemli olduğu kentte iki havalimanı da vardır.
Novosibirsk, bale ve opera gösterilerinin düzenlendiği büyük tiyatrosu, senfoni orkes­trası, botanik bahçesi, sanat galerisi ve müzeleriyle Sibirya'nın kültürel merkezi olarak hızla gelişmektedir. Novosibirsk Devlet Üni­versitesi de içinde olmak üzere çeşitli eğitim kuruluşları vardır. Araştırmacılara elverişli bir çalışma ortamı yaratmak için 1958'de kurulan, SSCB Bilimler Akademisi'ne bağlı Akademgorodok ("Bilim Kenti") da Novosi birsk'in 30 km güneydoğusunda, Obi Irmağı kıyısında yer alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder