Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Şubat 2011 Salı

IMUMBAT


IMUMBAT, Avustralya'da yaşayan keseli me­melilerinin en ürkeklerinden biridir. Yaklaşık 40 santimetrelik uzunluğunun yarısına yakın bölümünü kuyruk oluşturur. Görünüşü sin­cap ile irice bir farenin özelliklerini taşır. Postu kızıl kahverengi, uzun ve kıllı burnu sürekli kıpırtılı, kulakları dik, gözleri siyah ve badem biçimindedir. Sık tüylü kuyruğunu sincap gibi dik tutar. Gövdesinde enine beyaz ve koyu bantlar, yüzünde beyaz ve siyah çizgiler bulunur.
Numbatın (Myrmecobius fasciatus) hemen hemen tek besin kaynağı termitlerdir. Gündüzleri çevreyi koklaya koklaya dolaşarak termit yuvalarını arar. Bulduğu yuvaları güçlü pençeleriyle kazıp termitleri ortaya çıkarır. Uzun ve yapışkan dilini kulla­narak topladığı avlarını, sayısı 50'yi bulan küçük dişleriyle ezer ve yutar.
Numbatlar keseliler grubunun kimi üyeleri gibi evrim sürecinde keselerini yitirmişlerdir. Dişiler sonbaharda küçük ve tüysüz dört yavru doğurur. Yavrular ağız­larıyla annelerinin memelerine, ön ayaklarıyla da postuna yapışır. Dişi, yaklaşık üç dört ay
sonra yavrularını bir oyuktaki yuvada yalnız bırakıp yiyecek aramaya çıkar. Yaz sonlarına doğru yavrular kendi besinlerini arayabilecek duruma gelirler.
Numbatlar Batı Avustralya'nın seyrek ağaçlı ormanlarında yaşar. Eskiden bol bu­lundukları Güney Avustralya'da ise soyları hemen hemen tükenmiştir. Ormanlık alanla­rın kesilerek tarıma açılması ve kıtaya getiri­len yırtıcı memelilerin rekabeti nedeniyle tümüyle yok olma tehlikesi yaşayan bu hay­vanlar için özel koruma bölgeleri oluşturul­muştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder