Ana Sayfa Bilgi Bankası

8 Şubat 2011 Salı

NERON


NERON (İS 37-68). 5. Roma İmparatoru Neron tarihte acımasızlığıyla tanınır. İmpara­tor Augustus'un torununun kızı olan annesi Agrippina, gözü yükseklerde olduğu için, Neron'u Roma tahtına çıkarmayı aklına koy­muştu. Agrippina 49'da İmparator Claudius ile evlendi. Claudius'un, oğlu Britannicus yerine, Neron'u vâris edinerek tahtı ona bırakması için elinden geleni yaptı. Neron'u Claudius'un kızı Octavia ile evlendirdi ve oğlunun tahta çıkma olasılığını iyice sağlama bağladı.
54'te, Agrippina'nın Claudius'u zehirlete­rek öldürtmesinden sonra Neron tahta çıktı. Eski öğretmeni Seneca'nın öneri ve desteğiyle ülkeyi yönetmeye başladı. Yönetiminin ilk beş yılında ölüm cezasını kaldırdı, vergileri azalttı, haksızlığa uğrayan kölelerin efendile­rine karşı mahkemeye başvurmalarını sağladı. Bu dönemde Roma'da yeni bir altın çağın başladığı umudu yaygınlaştı. Ne var ki, umdu­ğu gücü elde edemeyen Agrippina, tahtın gerçek sahibi Britannicus'u desteklemeye başladı. Bunun üzerine Neron Britannicus'u zehirletti ve 59'da annesini askerlere öldürttü.
O tarihten sonra giderek acımasızlaşan Neron, Poppaea adında bir kadınla evlenebil­mek için karısı Octavia'yı öldürttü. Öğretme­ni Seneca'yı köşesine çekilmeye zorladı ve Senato ile arası bozuldu. İmparatorluk için tehlike baş göstermeye başlamıştı. İngiltere' de, Kraliçe Boudicca'nın önderliğindeki İkenler ayaklanıp Roma ordusunun dokuzuncu tümenini bozguna uğrattılar. İS 64'te de büyük bir yangın Roma'nın yarısından çoğu­nu yok etti. Neron, belki de haksız ola­rak yangını başlatmakla suçlandı. Bunun üzerine kenti yeniden kurma işine girişen
Neron, sokakları genişletti ve ahşap yerine taş konutlar yaptırdı. Kendisi için yaptırdığı Altın Ev ise büyük bir parkın ortasında yer alan görkemli bir saraydı. Tüm bu giderler için halka ağır vergiler yüklediğinden, hoşnut­suzluk gittikçe artmaya başladı. Huzursuzlu­ğun doruğa vardığı 65'te kendisini devirmek için düzenlenen bir komployu ortaya çıkaran Neron, eski öğretmeni Seneca'nm da arala­rında bulunduğu birçok kişiyi öldürttü. Üç yıl sonra Galya ve İspanya'daki generaller ayak­lanarak İspanya Valisi Galba'yı imparator ilan ettiler. Senato da bunu onayla­yıp Neron'u ölüm cezasına çarptırdı. Yapayalnız kalan Neron idam edilmeye götürüle­ceği sırada kendini öldürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder