Ana Sayfa Bilgi Bankası

14 Ocak 2011 Cuma

VİKİNGLER.

VİKİNGLER. İS 8.-11. yüzyıllarda, savaşçı İskandinav (bugün Norveç, İsveç ve Dani­marka) kavimleri Avrupa kıyılarına sık sık saldırılarda bulunuyordu. Önceleri yağma amacı güden bu savaşçılar, sonradan ele geçirdikleri topraklarda yerleşerek çiftçilik yapmaya başladı. Ticaretle de uğraşan Vi- kingler'in akınları zamanla keşif ve fetih hareketine dönüştü. İzlandalı Vikingler Ame­rika'ya Kristof Kolomb'dan çok daha önce ulaştılarsa da, bu kıtaya ilk ayak basanlar olarak adlan duyulmadı.
Ölümden korkmayan, amansız savaşçılar olan Vikingler kiliseleri yağmalayarak, sürü­leri talan ederek, evleri yakıp insanları öldü­rerek çevrelerine dehşet salıyordu. Viking tanrılarını ve kahramanlannı konu alan efsa­neler, bu insanların hangi kavramlara değer verdiklerine ilişkin ipuçları sağlar.
9. yüzyılda Vikingler İngiltere kıyılarına akınlar düzenlediler. Far Öer, Shetland ve Orkney adalanna, Caithness, Hebrid Adala­rı, Man Adası, Dublin, İrlanda'nın güneydo­ğusu ve İngiltere'nin kuzeybatısına yerleş­tiler.
İskandinavyalılar, bugün torunlarının yaşa­dığı İzlanda'ya da gittiler ve Grönland'ın güneybatısına yerleştiler. Bu seferin önderi Kızıl Erik idi. Kuzey Amerika'ya ilk ulaşanla- nn ise Kızıl Erik'in oğlu Leif Eriksson'un önderliğindeki Grönland Vikingleri olduğu sanılmaktadır. Leif Eriksson yaklaşık 1002'de Grönland'dan Norveç'e gitti. Kral I. Olav Tryggvason'un etkisiyle Hıristiyan oldu. Grönland'a dönüş sırasında büyük bir olası­lıkla rotasını şaşırarak sürüklenmeye başladı ve Kuzey Amerika kıyılarında, Nova Scotia ile Cod Burnu arasındaki bir bölgeye çıktı.
Danimarka Vikingleri güneye doğru ilerle­yerek Avrupa kıyılarına akınlar düzenlediler. Bazı gemiler İspanya, Fas ve hatta İtalya'ya kadar indi.
Danimarka Vikingleri İngiltere'ye de göz dikmişlerdi. 865'te büyük önderleri Ragnar Lodbrok'un oğullan İngiltere'ye çıkarak Do­ğu Anglia ile Northumbria'yı işgal ettiler ve buraya yerleştiler.
9. yüzyılın sonlarına doğru işgalci Dan or­duları İngiltere'nin güneyini istila etmeye baş­ladı. Kral Alfred (Büyük Alfred) onları ülke­sinden çıkarmayı başardı. Alfred'den sonraki krallar da bu mücadeleyi sürdürdü ve 954'te son Viking kralı da bölge­den sürüldü. Ama bundan sonra da İngiltere Viking saldırılarının hedefi oldu. Danimarka­lılar, Norveçliler ve İsveçliler 10. yüzyılın sonlarına doğru bu ülkenin geniş sahipsiz alanlarına yerleşti. İngiltere Kralı II. Ethel red onlara karşı koyamayacak kadar güçsüz­dü ve ülkesi 1013'te Danimarka Kralı Svend tarafından işgal edildi. Bir yıl sonra Svend ölünce oğlu Canute, Danimarka'nın ve Nor­veç'in büyük bir bölümünün hükümdarı oldu­ğu gibi, İngiltere'nin de kralı oldu.
1066'da I. William İngiltere'yi güneyden, aynı yıl Norveç Kralı III. Harald da kuzeyden işgal etti. III. Harald Yorkshire'ı yakıp yıktıysa da, sonunda İngiltere Kralı II. Harold'a yenildi.
İsveçli Vikingler Baltık Denizi'nin doğu­sundaki topraklan fethettiler. Dinyeper Irmağı'ndan Karadeniz'e, Volga Irmağı'ndan da Hazar Denizi'ne indiler ve zamanla, "Rus" adını verdikleri Slav nüfusla karıştılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder