Ana Sayfa Bilgi Bankası

17 Aralık 2010 Cuma

Nostradamus: Kahin mi, şarlatan mı?

Bundan beş yüz yıl önce dünyaya gelen tüm zamanların en ünlü kahini Nostradamus’a bugün bile inananlar var. Kahinin, 1666 yılında Londra’da meydana gelen büyük yangından Amerika’daki terör saldırılarına kadar birçok felaketi öncelemiş olduğu iddia ediliyor.

Kahin ve veba doktoru Michel de Nostradame, beş yüz yıl önce 14 Aralıkta St. Remy de Provence’de dünyaya geldi. Ve bugün bile birçok insan onun geleceği tahmin edebildiğine inanıyor. Müthiş merakı sayesinde aranan bir veba doktoru oldu. Reçetesi son derece etkiliydi. Durmadan tekrarlanan salgınların içinde olmasına rağmen kendisi hiçbir zaman hastalanmadı.

Bir gözlemevine dönüştürülen çatı katında kaleme almış olduğu 924 dörtlükte, 3797 yılına kadar gerçekleşmesini beklediği olayları anlatıyor kahin. Bu kehanetleri daha sonra Centuries Astrologiques adlı eserinde toplayan Nostradamus, çevirmenlerin işini zorlaştırmak için karmaşık bir anlatım tercih etmiş. Bu yüzden de dörtlükler yüzyıllar boyu farklı şekillerde yorumlanmıştır.

Her yöne çekebilirsin
"Dörtlükler o kadar anlaşılmaz ki tıpkı falda olduğu gibi istenilen yorumlar eklenebilir" diyor tarihçi ve Nostradamus uzmanı Jörgl Dendl. Ayrıca kahin, yılların kronolojisini de bilinçli olarak değiştirmiş. Çünkü kehanetleri yüzünden izlenebileceğinden korkuyordu. Ama Dendl’a göre kehanetleri doğru sıraya koymak için matematiksel bir anahtar söz konusu. Ama bu şifreyi çözen olmadı henüz.

Yazar ve Nostradamus araştırmacısı Manfred Dimde ise bilgisayar analizleri sayesinde Nostradamus şifresini çözdüğünü ve bu şekilde öncelemelerin %65-75 oranında tuttuğunu öne sürüyor. Ve yazara göre burada önemli olan ortaçağdaki bir insanın ne şekilde düşündüğünün dikkate alınması.

Nostradamus’un bir dörtlüğünde geçen "Kaçın, kaçın yangının dehşetinden kaçın" cümlesinde örneğin Dimdes, kahinin atom bombası öncelediğini görüyor. "Cehennem gibi yanan kandiller" ise yazara göre Irak ordusunun Kuveyt’e girmesinden sonra yanmaya başlayan petrol kuyular için söylenmmi; olabilir..

Ancak bütn bunlar farkettiğiniz gibi, çok genel şeyler. "Kahin" bu açıdan, öyle genellemeler yapmış ki, gelecekte de insanların kendisi için "bak bildi, iste söylediği bu.." yorumunu yapabilmelerine olanak veriyor.

Tabii, her dönemde bu yorumda bulunabilecek insan yığınlarının yaşayabileceğini varsaymak akıllığını da göstererek..

Kralın ölümü
Nostradamus, Fransız kralı Heinrich II’nin ölümünü önceleyerek ünlenmişti. Kahin, tahminin şu şekilde dile getirmiş: "Genç aslan, savaş alanında tek bir düelloyla yaşlıyı yenerek altın kafeste gözlerini oyuyor." Ve ilk kehanetin açıklanmasından sonra Heinrich II, bir turnuvada kafasına isabet eden bir mızrak ucuyla yaşamını yitirir.

"Bu sadece bir rastlantıydı" diyor Dendl. Belli başlı hadiselerle uyumlu yorumlar sonradan dörtlüklere eklenmiştir. "Geleceği bilmek gibi büyük bir yetenek insanlar için her zaman çekici olmuştur. Bu tür şeylere birçok insan inanmak ister."

Özgün dörtlükler yeterince ürkütücü olmadığı zamanlarsa şarlatanlar devreye giriyor. Mesela Amerika’daki 11 Eylül saldırılarından henüz birkaç saat sonra Nostradamus’un, ikiz kulelerin çöküşünü öncelemiş olduğu söylentileri yayılmaya başladı. Bu felaketle ilgili dörtlük ise sözde şu idi:

İkiz Kuleler uydurması
"İn the City of God there will be great thunder,

Two brothers torn apart by Chaos

While the fortress endures

The great leader will succumb"

Nostradamus, 1654

"Tanrının Kenti’nde büyük bir gök gürlemesi yaşanacak,

İki kardeş bir kaos içinde ayrı ayrı parçalanacak,

Kale ayakta kalırken,

Büyük lider yenilecek"

Nostradamus, 1654

Kahinin bu dörtlüğü yazmış olması en başta 1566 yılında öldüğü için mümkün değil. Söz konusu dörtlük bazı web sitelerinde, gökten düşen "metalik kuşlar" gibi sözcüklerle süslenmiş, uydurma Nostradamus dizeleriyle bir araya getirilmişti.

Bununla birlikte Nostradamus’un niçin ve ne şekilde kehanette bulunduğu sorusu akla geliyor. "Herhalde kehanette bulunması için seçildiğini düşünüyordu" diyor Dendl.

"Kehanet için seçilmiş"
Belki de 3797 yılına kadar devam eden felaket tahminleri insanlık için geleceğin bir güvencesiydi. 16.yy’da çok sayıda veba salgınının yaşanmasının ardından Avrupa, birçok savaşa sahne olunca, insanların birçoğu dünyanın sonunun geldiğine inanmaya başlamıştı.

Fakat Nostradamus kehanetleriyle yaşamın devam edeceğini ve dünya için henüz bir yok oluşun söz konusu olmadığını gösterebiliyordu. Ama Nostradamus hiçbir vizyon üretmemiş de olabilir.

Bana göre, diyor Dendl, astrolojiye yönelen kahini, tarihteki olayların tekrarlanmasından yola çıkıyor ve hadiseleri belli başlı gezegen düzenleriyle bağlıyordu. Bu gökyüzü hareketleri yıllar sonra tekrarlandığında ise bu mantığa göre benzer felaketler yaşanıyordu.

Aslında kehanetlerin uydurma ve hatalı olması daha iyi. Yoksa insanlığın önümüzdeki yıllarda meydana gelecek büyük bir felakete hazırlanması gerekirdi. Dimde’nin dediğine göre Nostradamus birliği, 2010 ila 2012 yılları arasında dünya savaşı kadar büyük bir hadise bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder