Ana Sayfa Bilgi Bankası

14 Aralık 2010 Salı

Elektrik Elektronik Mühendisliği / Nasıl Olunur Neler Gerekli

İşin Doğası

Kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet sistemlerini yaparlar, geliştirirler. Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgili eğitim ve araştırmalar yaparlar.
Elektrik Mühendisi elektrik enerjisinin en ekonomik yollarla üretilmesini, dağıtımını, elektrik donanımlarının, parça ve sistemlerinin yapımını planlayan ve sistemi kurup çalışmasını sağlar.
Elektrik enerjisi üreten termik, nükleer ve hidroelektrik santrallerin yapımını, çalıştırılmasını ve bakımını yapar.
Elektriğin üretildiği noktadan tüketileceği noktalara kadar dağıtımında kullanılacak direklerin ve kabloların tasarımını ve hesaplarını yapar, dağıtımını gerçekleştirir.
Elektrik enerjisi tüketen tesislerin (ev, fabrika, büro, park vb.) projesini, montajını yapar ve işletir.
Yapacağı işler için gereken işgücünü ve maliyeti hesaplar.
Elektronik Mühendisi, her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerini planlar, yapar, işletir ve geliştirir.
Haberleşme, tıp, bilgisayar, meteoroloji, ulaşım gibi alanlarda kullanılacak elektronik alet ve sistemlerini tasarlar. Bu sistemlerin bağlantılarını yapar, çalıştırır, geliştirir.
Elektronik sistem ve cihazlarla ilgili araştırma - geliştirme faaliyetleri yapar.
Üretim aşamalarında kalite kontrolü yapar.

Kariyer Olanakları

Yüksek lisans ve doktora yapabilirler.
Elektrik Mühendisleri, başmühendisli, grup mühendisliği, şantiye şefliği gibi pozisyonlara yükselebilirler. Ayrıca çalıştıkları işletmelerde yöneticilik yapabilirler.

İstihdam

Elektrik elektronik mühendis üretme, iletme ve dağıtmayla ilgili sistemlerin, projelerin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi telgraf ve telefon haberleşmesinden uydu optik haberleşmesine, enerji üretiminden mikroelektronik eleman, elektronik devre düzen ve sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretimiyle ilgili işer planlar ve yürütülmesini sağlar.
Bu bağlamda kamu kurumlarında, özellikle Türk Telekom, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım, İller Bankası, Devlet Su İşleri, Türk Hava Yolları, Makine Kimya Enstitüsü, Askerî Elektronik Sanayi ve Türkiye Kömür İşletmeleri gibi kurumlarda çalışabilirler. Kendi bürolarını açabilirler.

Gereken Kişilik Özellikleri

Elektrik ve Elektronik Mühendislerinin fen alanında özellikle fizik konularında başarılı, tasarım gücü kuvvetli, yaratıcı, dikkatli sorumluluk sahibi, işbirliği halinde çalışabilen, yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.
Elektrik Mühendisi olmak isteyenlerin ayrıca başkalarını yönetebilme becerisine sahip, yapacağı işi planlarken araştırma yapan, düzenli ve sistemli çalışma alışkanlığı olan kimseler olmalıdırlar.
Kalite Kontrol Mühendisi (Elektrik - Elektronik Müh. - Uçak Müh. - Gemi Müh.)
Elektrik Teknisyeni
Elektronik Teknisyeni
Uçak Tamircisi (Elektronik ve Radyo)
Elektrik Mühendisi (Araştırma)

Benzer Meslekler

Telekomünikasyon (Haberleşme) Mühendisi, Nükleer Enerji Mühendisi

Eğitim

Mesleğin temel eğitim süresi 4 yıldır.
Okudukları dersler ; matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır. Yaz aylarında staj yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder