Ana Sayfa Bilgi Bankası

16 Aralık 2010 Perşembe

Bedelli Askerlik 2011

Bedelli Askerlik 2011 yılına mı kaldı? Bedelli askerlik 2011 yılında yapılan seçimlerden sonra mı gündeme gelecek? Bugünlerde en çok merak edilen sorular bunlar. Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’le iki saat süren brifingde bu konuları konuştu. Erdoğan, gazetecilerin bedelli askerlikle ilgili soruları, üzerine, açıklama yaparak “Genelkurmay’ın yaptığı çalışmalar devam edecek” dedi. Genelkurmay Başkanlığı eşit süreli askerlik ile ilgili geniş kapsamlı bir dosyayı Erdoğan’a sundu. Başbakanlık Konutu’nda verilen brifingte “20 yıllık bir perspektif içerisinde asker ihtiyacı, genç nüfusun durumu, yapılabilecek çeşitli uygulamalar ortaya konuldu. Koşaner’in sunduğu raporda birden fazla seçenek sunuldu. Erdoğan’ın Genelkurmay’ın hazırladığı kapsamlı raporu yeterli bulmadığı gelen bilgiler arasında. Hükümetin askerlikle ilgili yeni düzenlemede kısa dönemin 4 ay, uzun dönemin 12 ay olarak düzenlenmesi şeklindeki tek bir seçeneği masaya koyduğu belirtiliyor. Ancak Genelkurmay’ın bu isteği devre kaybı olacağı için personel sıkıntısı yaratacağı sebebiyle sıcak bakmadı. Hükümetin bu tip asker alımını geniş bir zamana yayarak profesyonel orduya geçişin bir ara formülü olarak düşündüğü kaydedildi. 2011 yılı Bedelli askerlik konusu ise terör meselesinin Türkiye’nin gündemini meşgul ettiği dönemde görüşülmesinin uygun olmayacağı gerekçesiyle gündeme getirilmedi.

Bedelli Askerlik 2010′da Çıkıyor

Bedelli Askerlik 2010 yılında yeniden gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç konuşmalarında askerlik ile ilgili düzenlemeler yapılmasının ve bedelli askerliğin yeniden gözden geçirileceğini belirti, bedelli askerlik konusunun yılbaşından önce bir yasa kapsamında düzenleneceğini açıkladı. Bülent TV 8’de konuşan Arınç, “ Belki yılbaşına kadar bedelli, tek tip, askerliğin süresi, sınır birliklerinin kurulması konusunda ortaya bir tasarı konulacak ve bu iş gerçekleşecek” dedi. Arınç, TV 8’de soruları yanıtlarken şu açıklamaları yaptı. Bülent Arınç Bedelli Askerlik 2010 için “elli bir yaşı geçmiş, toplumda belli bir statüko kazanmış, kendi işini kurmuş, yurtiçi, dışı bağlantıları olan veya herhangi bir üniversitede öğretim üyesi durumuna gelmiş yani artık bu yaşla, konumla askerlik yapması mümkün olmayan insanların bedelli askerlikten istifade etmesini ben bir hak olarak görüyorum” dedi.
Yurt dışında belli bir süre çalışanlar, Burdur’da 28 günlük bir Bedelli Askerlik yapabiliyor. Bedelli talep edenler için de bunu yapmamak bence mümkün değil. Ancak milli savunmanın kendi gereklerini de dikkate alarak Bedelli Askerlik 2010 için en uygun kararı vereceğini umuyorum. Bedelli Askerlik 2010’u da kapsayacak bir düzenlemenin yakında hükümetimize gelmesini ümit ediyorum” dedi. .
Bedelli Askerlik ne kadar? Bir süredir kamuoyunda “tek tip askerlik” ve “bedelli askerlik” gündeme geldi. Bu haber karşısında bedelli askerlik müjdesi bekleyen yaklaşık 100,000 kişi ve ailesi heyecanlandı. Bu günlerde konuşulan “Tek tip askerlik” kavramı, herkesin aynı sürede askerlik yapacağı anlamında kullanılıyor. Bedelli askerlik de belli bir para ödenerek 1 ay veya daha kısa süre askerlik olarak algılanıyor. Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nda tek bir askerlik süresi veya isteyenin belli bir bedel ödeyerek 1 ay veya daha kısa askerlik yapmasını öngören bir çalışma ve düşünce yok. Bedelli konusu 2011 yılında daha çok konuşulacak gibi görünüyor. Genelkurmay Başkanlığı’nın kamuoyunda tartışıldığı gibi bir “bedelli askerlik” planlaması yok. Askerlik yükümlülüğü yaşına gelmiş olanlardan isteyenlerin, belli bir bedel ödeyerek 1 ay gibi bir süre askerlik yapmalarına olanak sağlayacak bir düzenleme düşünülmüyor. Ancak bedelli askerlik yurt dışında yaşayan ve çalışan kişilerin 38 yaşına kadar belli bir para ödeyerek 21 gün gibi kısa süre askerlik yapması olarak devam ediyor. Bedelli askerlik ne kadar? 38 yaşını aşan kişiler içinde aynı sürede fakat daha fazla bedel ödeyerek uygulanıyor.
Bedelli Askerlik Ücreti Euro üzerinden belirlenir. Şu an geçerli olan bedelli askerlik şartlarına göre 38 yaş sınırı içinde bulunanların 5.112 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını yatırmaları gerekir. Bedelli askerlik için başvuru tarihinden itibaren 38 yaşlarını doldurdukları yılın sonuna kadar peşin veya en çok dört eşit taksitte ödemeleri istenir. 38 yaş sınırını aşan kişiler ise, 38 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile daha sonra başvurdukları halde, ödemelerini ya da temel askerlik eğitimini yapmadıkları için kapsamdan çıkartılabilirler. Kapsam dışı kalan 38 yaşını aşan kişiler 7.668 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru esnasında peşin olarak ödemeleri karşılığında 21 günlük bedelli askerlik yapabilirler. Ancak bedelli askerlik için gereken şartları da yerine getirmeleri gerekmektedir. Şu anda Türkiye’de yaşayan 100.000 kişi bedelli askerlik ile ilgili haber beklemektedir. Bedelli askerlik bedelinin 5,00 Euro ile 10,000 Euro arasında olması beklenmektedir.
Bedelli Askerlik Şartları şu an için sadece yurt dışında yaşayan kişiler için geçerlidir. Yurt dışında yaşayan erkekler askerlik hizmetlerini bedelli olarak yapabiliyorlar. Ama bunun için bazı şartların oluşması gerekiyor. Yurt dışında çalışma iznine sahip olmak ve belirli bir süre çalışmış olmak gerekir. Bedelli askerlik hizmeti ile ilgili esaslar, 1111 sayılı Askerlik Kanununun ek–1. maddesinde düzenlenmiştir.
Dövizle askerlik hizmeti
Oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, en az üç yıl süreyle yabancı ülkelerde olan vatandaşlarımızın, durumlarını kanıtlayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk Konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmaları gerekir.
Bu şartları yerine getiren 38 yaş sınırı içinde bulunanların 5.112 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını, peşin veya en çok dört eşit taksitte ödemeleri istenir.
38 yaş sınırını aşanların ise 7.668 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru esnasında peşin olarak ödemeleri istenir.
Bedelli askerlik 21 gün süreli temel askerlik eğitimini yapmaları kaydıyla yerine getirdikleri askerlik hizmet şeklidir.
Dövizle Askerlik Hizmetinden Yararlanma Şartları; Dövizle askerlik hizmeti kapsamında ödemelerini ve temel eğitimini tamamlayıncaya kadar; uurda kesin dönüş yapmamak, bir takvim yılında temel askerlik eğitiminde geçen 21 günlük süre hariç olmak üzere toplam olarak altı aydan fazla süre ile yurt içinde bulunmamak, yabancı ülkede oturma veya çalışma iznine sahip olsalar dahi, meslek ve sanatını fiilen yurt içinde icra etmemek, yükümlülüklerin devamı süresince yabancı ülkedeki statüsünü muhafaza etmeleri gerekmektedir.
2010 yılında bedelli askerliğin çıkacağı yönünde duyduğumuz söylentiler; bizi giderek bu konu üzerinde ikna etmeye başladı. Hükümetin kararlı tutumu, askerin bu konudaki inadını kıracak gibi duruyor. Profesyonel ordu beklentisinde olan hükümet bu konudaki bütçe gereksiniminin bedelli askerlik 2010′dan sağlanması gerektiğini düşünüyor.
Bedelli askerliği gerekli kılan bir diğer etmen ise Dünya’da şu anda sadece 9 ülkede zorunlu askerlik kavramının olması. Türkiye kendini bu ülkeler arasında görmek istemiyor; çünkü gelişmiş ülkeler zorunlu askerlik sistemini uygulamıyor. Başbakan Yardımcısı Sn. Bülent Arınç’ın referandum öncesi yaptığı açıklamada; hükümetin bu konuda çok kararlı olduğunu anlamıştık. Daha sonra Başbakan R. Tayyip Erdoğan’da Mehmet Barlas’ın konuğu olduğu programda bedelli askerlik ile ilgili kendisine yönetilen soruya “Referandumda hele bir evet çıksın da..” yanıtını vererek bu konuda istekli olduğunu belirtmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder